Des de fa diversos anys l’Arxiu Diocesà de València ve facilitant als investigadors l’accés a l’estudi dels seus fons. Seguint la legislació eclesiàstica vol estar obert i accessible al públic.
I malgrat les pèrdues del seu riquíssim patrimoni documental en 1936-39, que va destruir part del que es va generar durant més de set segles, allò que es va poder salvar, ja està catalogat i disposat per a l’estudi a la Sala de Consulta d’aquest Arxiu Diocesà.
L’Arxiu Diocesà de València té la peculiaritat, pels motius abans indicats, que la major part de les seues seccions és posterior a 1939, per la qual cosa els documents conserven encara abast administratiu i no estan disponibles per a la investigació històrica.
Formen part del “Fons històric” els respectius fons històrics dels arxius parroquials traslladats a l’Arxiu Diocesà i conservats ací en qualitat de depòsit (la propietat continua sent de les parròquies). Estan tots ells fotodigitalitzats i, també gradualment, a la disposició de l’investigador en la xarxa. També on line podrà l’estudiós consultar els diferents fons històrics dels arxius parroquials que, per diversos motius, encara no han sigut traslladats a l’Arxiu Diocesà.
Arxiu Catedralici
Des de la Sagristia, una escala facilita l’accés a l’Arxiu Biblioteca Catedralici, que ocupa dues plantes situades sobre la Sagristia Antiga i l’actual Sala Capitular.
Conté l’arxiu, lligalls, pergamins, butles pontifícies, documents reals i notarials, constitucions de la catedral, deliberacions del capítol, cartes i oficis.
El Arxiu Històric de la Comunitat Valenciana té com a missió recollir, conservar i disposar per a la seua utilització els fons documentals de la Generalitat Valenciana, qualsevol que fora el seu suport i forma de presentació.
Té la particularitat de ser l’únic que es va salvar íntegrament en la Guerra Civil, al ser ocupat el temple per un comité polític. Reflecteix la situació dels fons arxivístics parroquials amb anterioritat als saquejos i destruccions de l’any 1936.
Es tracta d’un cas particular, al tractar-se d’un arxiu de titularitat originàriament privada. Consta de 660 protocols notarials des dels anys 1436 i 1775. Per orde nº 2435 del D.O.G.V. de 20 de febrer de 1995, passa a dependre de l’Inventari General de Béns Mobles del Patrimoni Històric Espanyol, per a evitar una possible desintegració.
L’arxiu es troba ubicat en l’Aquarterament “San Juan de Ribera” (sud); en els marges del Riu Túria, en la zona que l’Ajuntament de València ha denominat “río de cultura”, cantó al Passeig de l’Albereda, en edificis de 1903 i que van ser inaugurats per a la Fira del Regne. Disposa de tres depòsits que ocupen una extensió de 764 m2, amb 7 150 metres lineals de documentació.
Es troba en el Museu de Belles Arts de Sant Pius V, i anteriorment formava part dels fons de l’Acadèmia de BB.AA. de Sant Carles, situat el Convent del Carme. Les col·leccions de dibuixos, gravats i esbossos són extraordinàriament importants, i comprenen prop de 20 000 obres.
Esta col·lecció inclou: 200 000 documents fotogràfics (positius i negatius), 30 000 postals antigues, més de 9 000 cartells, i un miler de gravats. Este Departament ha anat adquirint forma a través de la incorporació de col·leccions rellevants. Al mateix temps s’ha procedit a l’adquisició puntual de documents d’especial interés.
Situat en l’antic psiquiàtric del carrer Jesús. Conserva davall els epígrafs d’Actes, Obres, etc, la documentació relativa a activitats constructives empreses per la Diputació en l’àrea valenciana, junt amb un escàs fons de protocols notarials dels segles XVI i XVII.
L’Arxiu es funda a mitjan segle XI. Durant la guerra civil de 1936, i després de l’assalt de la catedral, l’Arxiu va ser instal·lat al col·legi del Patriarca (Corpus Christi) d’esta ciutat, on va poder salvar-se en la seua quasi totalitat, a excepció d’uns 700 lligalls. Ordenat pel canonge Chabás des de 1686, conté 6.000 lligalls i 8.500 pergamins.
En ell es conserven 28 582 protocols notarials dels segles XIV al XIX, corresponents a 2 481 notaris, per donació dels hereus del senyor María Tortosa Tudela, col·legial perpetu de la casa, que els havia adquirit en una labor de recopilació iniciada l’any 1803.
Es conserva tota la documentació del Regne de València, junt amb nombrosos protocols notarials des de 1295 fins a 1852, 15 786 llibres.
L’Arxiu Municipal ha sigut el dipositari del testimoniatge històric de les més diverses manifestacions històriques, socials, religioses, econòmiques, literàries i culturals valencianes. Un llegat que ha anat incrementant-se amb el pas del temps i que ha exigit un canvi d’emplaçament en més d’una ocasió, per a adaptar l’arxiu a les condicions socials, polítiques i, sobretot, a les necessitats d’espai que anava precisant.