La Catedral de València, identificada sota el nom d’Església Catedral-Basílica Metropolitana de l’Asunción de La nostra Senyora de València, constitueix la major representació arquitectònica religiosa que la ciutat pot oferir.

Les seues impressionants dimensions permeten descobrir-la des de la plaça de la Verge, la plaça de la Reina i la plaça de l’Almoina.

L’origen de la Catedral de València es remunta fins a l’any 1262. La Història, no obstant això, retrocedix fins a 1238, quan per desig de Jaime I, es va recuperar la Catedral sota l’advocació de la Santíssima Mare de Déu.

Des de la seua construcció fins a l’actualitat, nombrosos artistes han participat en la seua creació i remodelació, així com diferents estils arquitectònics. Andreu Juliá, Joan Franch, Pere Balaguer, Martí Llobet, Francesc Baldomar o Gaspar Gregori són alguns dels responsables de l’evolució de la seua arquitectura fins a l’actualitat, passant pels clàssics estils de romànic, gòtic valencià, renaixentista, barroc i finalment neoclàssic.

La Catedral de València està erigida sobre tres naus amb capelles presents entre contraforts amb creuer. A més, disposa també de tres portades de diferent estil arquitectònic cadascuna (romànic, gòtic i barroc).

Compta també amb una torre campanar coneguda popularment a València com El Micalet, així com també amb la capella del Sant Calze, que era l'antiga aula capitular.

La construcció es va realitzar sobre murs de càrrega de cadirat, columnes de cadirat i rajola, mentre que per al sistema sustentante es va aprofitar diferents tipus de volta.

Destaquen sobretot les de crucería amb nervis de pedra, però també hi ha voltes d'aresta en la girola, voltes estavellades com en l'aula capitular, voltes aristadas de pedra en l'accés existent al Micalet, cúpules sobre les capelles i una bella estructura sobre el cimborri.

Amb el que respecta a la coberta, és principalment plana, encara que hi ha cossos que presenten coberta de teula àrab.

La seua localització en la ciutat i la seua importància històrica, arquitectònica i religiosa, presenten a la Catedral de València com un punt de destinació imprescindible, tant per als turistes com per als mateixos valencians.



Dades bàsiques

Direcció:

Plaça de l'Almoina, s/n
46003 València