Es troba instal·lat en els jardinets del carrer Guillem de Castro situats enfront del Col·legi Nacional Cervantes, i entre la resta de muralla, les Torres de Quart, el flanc amb els contraforts de Santa Úrsula i altres edificis. El seu autor va ser Mariano Benlliure i representa en la base grans llibres de Cavalleria sobre els quals s’alça la figura del Quixot, que mostra el bust de Cervantes sostingut amb les seues mans.

Avui està envoltat d’un safareig amb sortidors, que animen l’abans solitari pedestal. L’esbós del monument, en guix, va estar exposat durant la cerimònia de col·locació de la primera pedra, que va tenir lloc el diumenge 7 de maig de 1905, any en què es va commemorar el tercer centenari de l’aparició de “l’Enginyós Hidalgo El Quixot de la Manxa”, en diverses ciutats espanyoles. Un any després es va inaugurar l’obra definitiva en bronze, instal·lant-se en la plaça del Picadero -després del Pintor Pinazo- al costat del carrer de Colón, fins que anys més tard, es col·locaria en el seu primer lloc de destinació enfront de l’esmentat Col·legi.

Obra modernista senzilla, de 1904, semblant a un altre col·legi o grup escolar, també modernista, el de “Luis Vives” en el carrer Conca.


Dades bàsiques

Direcció:

Carrer del Pintor Zariñena, 40
46003 València