- El lema d’enguany és: “Museus per a l’educació i la investigació”, que subratlla la importància d’estos espais com a institucions educatives
Programación Dia Internacional dels Museus aquí
El dissabte 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, per a commemorar este dia, els museus municipals han organitzat un programa amb diverses activitats durant esta setmana. El lema d’enguany és: “Museus per a l’educació i la investigació”, que subratlla la importància d’estos espais com a institucions educatives dinàmiques que fomenten l’aprenentatge, el descobriment i la comprensió cultural.
Des del Consell Internacional de Museus (ICOM) assenyalen que “este dia advoca per un món més conscient, sostenible i integrador”. L’objectiu d’establir esta celebració és “conscienciar sobre el fet que els museus són un important mitjà per a l’intercanvi cultural, l’enriquiment de les cultures, així com per al desenvolupament de la comprensió mútua, de la col·laboració i de la pau. L’any passat van ser 37.000 museus els que van prendre part en l’esdeveniment en 158 països i territoris”, destaquen des d’ICOM.
En este sentit, el Museu d’Història de València (MHV) durà a terme una sèrie d’activitats dirigides a tots els públics, de dimarts a divendres a les 12 hores hi haurà una visita guiada diferent. El dimarts, 14 de maig, començarà amb una dirigida per Javier López Cavero, sota el tema “El Got del Cicle de la Vida. Una obra mestra ibèrica”. L’endemà, el públic podrà gaudir de la visita guiada per Javier Martí Oltra amb el tema “València en el segle XIV. Immigració i desenvolupament industrial”.
El dijous serà Pau Armengol Machí qui s’encarregue de dirigir la visita sobre la “Ceràmica andalusina en el Museu d’Història de València”. I, el divendres, l’última estarà a càrrec de Vicent Lerma Alegría amb el tema “El Tresor de l’Avinguda Constitució”.
Per al dia gran, el dissabte, s’han programat diversos tallers i activitats. Al matí, en dos torns (a les 11.30 hores i a les 12.30 hores), es durà a terme el taller “Les lletres del passat”, dirigit a infàncies de 4 a 10 anys. Mitjançant una activitat pràctica, les xiquetes i xiquets artistes aprendran sobre la importància dels còdexs en la conservació de la història i la cultura, i sobre com estes antigues obres d’art han influenciat la manera de llegir i escriure hui dia. Tindran, així, l’oportunitat de crear la seua pròpia lletra capitular, utilitzant tècniques que combinen l’art tradicional amb la creativitat moderna.
A la vesprada d’eixe mateix dia, a les 18 hores, es projectarà el curtmetratge “Macumbo”, seguit d’un debat sobre la immigració africana i la seua integració en la societat europea.
Finalment, el diumenge, a les 11 hores totes les persones interessades podran explorar el museu, a través d’una visita guiada per la col·lecció permanent, que servirà per a explorar i comprendre la història de la ciutat, així com de reflexionar sobre la importància dels museus. Després, a les 12.30 hores, es realitzarà l’activitat “Un viatge a través de l’argila”, dirigida a infàncies de 5 a 10 anys. Un dels objectes més característics del món romà és la ceràmica. Les i els xiquets es transformaran en terrissaires per un dia i crearan la seua pròpia peça ceràmica.
Entre pinzells i passions
D’altra banda, amb motiu d’esta celebració, la Casa Museu Benlliure ha programat dos visites guiades per al cap de setmana. El dissabte, a les 12 hores, es farà una visita teatralitzada, de la mà de María Benlliure Ortiz, “la italiana”. El públic podrà conéixer els racons d’esta casa burgesa de finals del segle XIX, i descobrirà el seu àlbum familiar ple d’anècdotes i curiositats. A les 19.30 hores, d’eixe mateix dia, la banda Hot Jazz Union oferirà un concert de jazz tradicional, swing i blues, l’accés del qual serà lliure fins a completar aforament.
A més, el diumenge hi haurà visites guiades en dos torns, a les 11 hores i a les 12.15 hores. Per a fer la reserva prèvia cal telefonar al 963919103.
Contacontes: “La costa del silenci”
El Museu de Ciències Naturals també celebrarà el Dia dels Museus amb el contacontes “La costa del silenci”, el dissabte a les 17 hores i a les 18 hores. El públic haurà d’implicar-se en la cerca de vida marina per a recuperar l’ecologia perduda. A través d’esta activitat, es treballarà l’ODS 14: Vida submarina i l’ODS 13: Acció pel clima. Es facilitarà, així, la reflexió sobre la conservació dels oceans, mars i recursos marins d’un mode sostenible, reconeixent la seua importància per a la salut del planeta. També hi haurà activitats divendres a les 18 hores, dissabte a les 11hores i diumenge a les 12 hores i a les 18 hores.
“Cantant a Cavanilles”
Així mateix, el Museu de l’Arròs ha organitzat este dissabte, a les 20 hores, la performance musical “Cantant a Cavanilles”. L’acte durarà 60 minuts i participaran Pilar Moral i Daniel Rubio. L’objectiu és reivindicar el paper que va jugar Cavanilles en l’extensió del cultiu de l’arròs en el territori valencià.
Concerts en l’Almoina i en el Palau de Cervelló
El Centre Arqueològic de l’Almoina oferirà un concert el dissabte a les 19.30 hores, en el qual participarà el Globo, un projecte musical que fusiona estils com l’Afrobeat, el Latin, el Jazz, el Reggae/ska, la psicodèlia, el folklore i la cultura Mediterrània. L’entrada serà gratuïta. A més, hi haurà visites guiades dissabte i diumenge en dos torns, a les 11 i a les 12 hores.
D’altra banda, el Palau de Cervelló acollirà també el dissabte el concert de Christian Penalba a les 19.30 hores. El disc “Canvis” està format per cant d’estil, jotes, fandangos, seguidilles, bolero i malaguenya. “El títol fa referència a les lleugeres variacions, als canvis en el ritme i als adorns vocals que s’han volgut imprimir en la interpretació de tots aquells temes tradicionals”, assenyala Penalba.
Este compta amb col·laboracions vocals de Pep Gimeno “Botifarra”, la cantant murciana Carmen María Martínez Salazar, i del germà de Christian, Jonatan Penalba. En 2020, el disc va ser finalista dels Premis Ovidi (en la categoria de Grup revelació) i dels Premis Carles Santos (en la categoria de Música tradicional).
Visita als museus festius
Este dimecres, 15 de maig, el Museu de la Setmana Santa Marinera ofereix una visita guiada les 16.30 hores. L’endemà, el Museu Faller oferirà una visita a les 18 hores i una altra el dissabte a les 11 hores. I, en esta línia, el Museu del Corpus – Casa de les Roques, guiarà als seus visitants per les seues sales el dissabte a les 17 hores. L’accés serà lliure i gratuït, sense reserva prèvia.
Finalment, també hi haurà visites guiades i activitats el cap de setmana en el Museu de la Ciutat, la Casa-Museu Blasco Ibáñez, Casa-Museu Concha Piquer, el Refugi Ajuntament de València i el Refugi C/ Serrans.