Al maig de 2018, el Consell va declarar com a Bé d’Interés Cultural immaterial a la tradició musical popular de la Comunitat Valenciana, que va coincidir amb la commemoració del cinquanta aniversari de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat (FSMCV).

València recull una llarga tradició musical en les seues bandes municipals i escoles de música que, al llarg de l’any, formen a més de 60.000 alumnes de les diferents poblacions valencianes. A més, juguen un paper important en conservar i potenciar el patrimoni valencià a través de les seues tradicions i festes populars com les Falles.

Les més de 500 societats musicals que agrupa la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), representen aproximadament la meitat de les existents a Espanya i reuneix a 40.000 músics i més de 200.000 socis. El BIC que ara són les Bandes, suposa el reconeixement al treball d’unificació social i reforç de la nostra identitat com a poble al qual contribueixen, tenint presència en el 95 % dels municipis de més de 500 habitants i una aportació al PIB regional d’uns 40 milions.