El Museu Històric Militar va ser construït en 1898 per a un Regiment d’Infanteria. Ha sigut ocupat successivament, com a conseqüència de les diferents reorganitzacions de l’Exèrcit, per unitats d’Infanteria, Intendència i Logística, sent en l’actualitat l’única caserna construïda per a tal finalitat que existeix en la Ciutat, la qual cosa li proporciona un valor històric molt important.

El més cridaner de la construcció, a més de l’estructura típica i representativa de grans naus que donen a un pati interior en el seu moment preparat per a formacions amb bestiar, és el revestiment del pati amb taulells que donen vida a l’àmplia galeria que ho circumda, un gran mural dedicat a Espanya representant per un gran arbre les arrels de la qual naixen de totes i cadascuna de les seues Regions, un monòlit als quals van donar la seua vida per Espanya i un gran masteler per a la Bandera ho completen.

El Museu es troba a la vora del riu Túria, avui convertit el seu llit en un gran jardí que serveix de recorregut a un conjunt cultural de gran envergadura “Un riu de cultura”, i que deixa al Museu centrat entre Museus de totes les Belles arts i el complex dels Museus de les Ciències i les Arts que s’endinsen en el nou segle, esta situació li proporciona àmplies possibilitats per a atraure visitants. El Museu actualment ocupa les naus que donen al carrer General Gil Dolz, en el qual es troba l’accés al mateix.

Els fons del Museu provenen bàsicament del museu creat en 1990 en el Grup de Manteniment V/31 (antic Parc d'Artilleria) pel Tinent Coronel En Angel M. Adán García i per les aportacions de les Unitats que han sigut dissoltes en la Regió Militar "Llevant" al principi i en la Regió Militar "Centre" posteriorment. La gran majoria dels seus fons són dels segles XIX i XX, i les seues col·leccions abasten: Banderes i Estendards, Uniformitat, Maquetes, Diorames i miniatures, Tècniques i Logística, Armament pesat i lleuger, Militaria, Armes i Cossos, Guerra Civil (1936-39), Missions de Paz, Belles arts, i Documentació i fotografies amb peces singulars en totes les col·leccions.

L'exposició permanent supera àmpliament els 2.000 fons perfectament catalogats. En magatzems estan inventariats més de 3.000 fons. El Museu compta amb Sala de projeccions, cafeteria i Biblioteca tècnica.

Una Associació d'Amics del Museu canalitza i diversifica activitats complementàries de tota mena (Excursions, butlletins de difusió, conferències, etcètera).

El Museu pretén crear en definitiva, un ambient àmpliament didàctic, objectiu, comprensible i amé, perquè els visitants troben un espai de cultura i oci en el qual els fons exposats adquirisquen valor per si mateixos, generant un acostament a la gloriosa història militar d'Espanya. Un Museu Militar ajuda a recrear la consciència nacional, mostrant els grans assoliments i proeses del poble espanyol, recordant permanentment la lleialtat, el valor i la disciplina dels seus Exèrcits, que al llarg de la Història es van lliurar al servei de la Pàtria. També pretén fer reflexionar al visitant sobre les aportacions que la Institució Militar ha realitzat a la cultura i a la ciència al llarg dels segles, impulsant l'estudi rigorós dels fets històrics més significatius.

El Museu desitja estar present permanentment en l'àmbit cultural, atés que la història militar està en la base de la Història pàtria; que gran part dels avançaments científics van tenir en el passat la seua gestació en les necessitats dels exèrcits per a adequar la seua preparació en la defensa de la Nació; que nombrosos personatges decisius de la Història van pertànyer als Exèrcits i que en l'àmbit de l'ensenyament, formació i desenvolupament del personal ha introduït els més nous sistemes per a instruir grans masses d'homes en el menor temps possible i amb resultats òptims.


Dades bàsiques

Horari:

De dimarts a dissabte: de 10 a 14 h y de 16 a 20 h
Diumenges i festius: de 10 a 14 h
Dilluns: tancat

Preu:

Entrada gratuïta

Direcció:

Carrer General Gil Dolz, 6
46010 València
Telèfon: 961 966 215 Fax: 961 966 215
Adreça electrònica: muhmv@et.mde.es

Transport:

Autobús: 5B, 6, 8, 9, 10, 11, 13, 28, 32, 62, 70, 71, 72, 81, N1, N4, N5, N6 i N7
Metro: Alameda (Línies 3 i 5)

Més informació: