L’any 2001, en complir-se el noranta-cinc aniversari del naixement de Concha Piquer (València, 1906- Madrid,1 990), l’Ajuntament de València ret homenatge a la memòria de la insigne artista en inaugurar una Casa-Museu, a ella dedicada, en l’edifici on nasquera el 8 de desembre, situat en el número 23 del Carrer Ruaya, en ple barri de Sagunt.

L’edifici va ser construït cap a 1900 i representa el típic habitatge unifamiliar de classe obrera. De superfície rectangular, consta de planta baixa i un únic pis. La seua façana de rajola vista de color vermellós i línies funcionals, constitueix un valuós testimoniatge de l’urbanisme higienista de l’època del qual queden, actualment, pocs testimoniatges a la ciutat. A aquest habitatge ha sigut incorporada la col·lateral, comunicant-se ambdues entre si en l’actualitat.

La casa articula, per tant, dos habitatges separats per un eix central, constituït per l’escala d’accés a una i un altre habitatge, situades en el pis superior; sent la de l’esquerra la que acollira el naixement i primers passos de l’artista.

D’origen humil, Concha Piquer va arribar a ser considerada la màxima expressió de la cançó espanyola. Va destacar com tonadillera per la seua gran emotivitat i expressivitat interpretativa i va ser una de les figures més rellevants de la cobla, cançó lleugera que va florir a Espanya a partir dels anys 40. El millor del seu repertori està vinculat als creadors més importants del gènere, el trio format pel poeta i lletrista Rafael de Lleó, els dramaturgs Serafín i Joaquín Álvarez Quintero i el compositor Manuel Quiroga.

La Casa-Museu té com a objectiu mostrar al visitant, d'una banda, l'ambient vivencial de la primera infància de l'actriu, mitjançant la recreació de la decoració i el mobiliari de l'època i, d'altra banda, donar a conéixer la seua trajectòria professional i rellevància pública, a través de l'exposició d'objectes i materials diversos.

La planta baixa és un espai diàfan que acull documentació gràfica, objectes personals, material discogràfic i records entranyables que ens acosten al món artístic de Concha Piquer i a la seua projecció internacional.

En aquesta mateixa planta, i de forma paral·lela, s'exhibeix una representativa col·lecció de vestits i altres peces d'indumentària amb les quals va lluir el seu inimitable estil. Tot això complementat per una recreació del seu camerino en el qual s'exhibeixen objectes de tocador, cosmètics i complements diversos que introdueixen al visitant en la cotidianeidad d'una personalitat consagrada al món de l'espectacle i del teatre, objecte, tot això, del generós llegat a la Casa-Museu per part de la família.

Per l'escala originària d'accés a la planta superior, on s'ha reunit una valuosa selecció de figurines pertanyents al seu últim espectacle teatral Puente de coplas, dissenyats per V. Viudes i V. Mª Cortezo i Rafán, s'accedeix a l'antic habitatge en la qual va nàixer l'artista en 1906. L'espai recrea la decoració i el mobiliari del moment en el qual vera la llum una de les millors veus espanyoles del segle XX. El recorregut per peces tan essencials com el rebedor, el dormitori dels pares, el menjador, la salita d'estar on la seua mare tinguera també el taller de modista, o la pròpia cuina, ens suggereixen una existència domèstica laboriosa i senzilla, com era comuna en el si de qualsevol família obrera.Dades bàsiques

Horari:

- De dimarts a dissabtes: de 10 a 14 h
- Dilluns, diumenges i festius: TANCAT.
Tancat: 1 i 6 de gener, 1 de maig i 25 de desembre.

Preu:

Entrada individual: 2€ / Diumenges i festius: Gratuït / Abonament: 6€ (vàlid per a tres dies) / Provisionalment, i mentre es treballa en la implantació del pagament mitjançant datàfons, l'entrada serà GRATUÏTA.

Direcció:

Carrer Ruaya, 23
46009 València

Transport:

Autobús: 6, 8, 16, 26, 36 i N10
Metre: Sagunt (Línia 4)

Visites guiades:

OFERTA EDUCATIVA 2021-22
ACTIVITATS PER A TOTS ELS PÚBLICS (es reserven telefonant al museu amb antelació: 963 48 56 58):
--
UNA VALENCIANA INTERNACIONAL
Visita guiada orientada a públic adult
Duració: 1 hora
Dissabtes de 10:00 a 13:00
-----
----------
-----
ACTIVITATS PER A COL·LECTIUS (se sol·liciten a través del formulari https://www.valencia.es/val/cultura/programa-de-activitats-en-museus):
--
UNA VALENCIANA INTERNACIONAL
Visita guiada orientada a col·lectius de persones adultes
Duració: 1 hora
Dijous a les 10:00

Més informació:
Telèfon: 963 485 658