El 12 de gener de 1937 es va produir el primer bombardeig de la Guerra Civil sobre València. Entre aquesta data i l’1 d’abril de 1939, quan va finalitzar la contesa, la nostra ciutat va patir més de 400 bombardejos. Molts d’aquests atacs van ser realitzats per l’aviació i la marina de guerra italiana, aliada del bàndol nacional. En total es comptabilitzen 800 morts durant aquestes incursions, al voltant de 3.000 ferits i més de 900 edificis destruïts en poc més de dos anys.

En ser els bombardejos cada vegada més freqüents, la principal mesura que va prendre la Junta de Defensa Passiva a València va ser la construcció de nombrosos refugis antiaeris, molts d'ells en el centre de la ciutat. Segons alguns estudis la ciutat va arribar a tenir més de 250 refugis antiaeris, ja anaren públics o privats, la funció principal dels quals era esmorteir els impactes dels projectils.

El Refugi del Carrer Dalt, que fa cantonada amb el Carrer Ripalda, situat en ple Barri del Carmen, tenia una superfície de 362 metres quadrats en els quals podien refugiar-se prop de 600 persones.

Es tracta d'un model de refugi adintellat que està format per un rectangle subjectat per nou columnes centrals, que encara conserva les seues ximeneres de ventilació.

Avui dia el visitant pot reconéixer-ho fàcilment caminant pel Carrer Dalt, ja que conserva en la seua façana la paraula REFUGIO, amb la seua retolació original en tipografia Art Decó. Dues fletxes, situades una a cada costat, assenyalen les seues entrades, que en els refugis solien estar el més allunyades possible, per a dificultar que ambdues quedaren destruïdes per una bomba.

Aquest refugi va estar abandonat durant molts anys. En els anys 50 es va utilitzar com a habitatge d'indigents, i després de la riuada de 1957 va ser utilitzat com a casal faller. Declarat Bé de Rellevància Local.



Dades bàsiques

Direcció:

Carrer de Dalt, 37,
46003 València