Les festes taurines han gaudit sempre d’una gran acollida entre els valencians, tant els llances a cavall com el -més recent- toreig a peu. Fins al segle XVIII els espectacles tenien lloc a la plaça del mercat, tot i que posteriorment es van celebrar algunes curses a la plaça de Sant Domingo.

Amb la construcció de la plaça de bous del carrer Xàtiva en 1859 es va dotar la ciutat d’un cós estable i capaç per a acollir la massiva assistència d’aficionats. La plaça de toros es presenta a l’espectador com un rotund cilindre de maó, amb quatre ordres d’arcuacions, que recorda l’amfiteatre de Nimes i el Coliseu de Roma. És probablement el primer edifici de la ciutat que empra ferro al descobert, en concret en les columnes que subjecten les galeries de la grada. En el moment de la seua construcció, l’edifici tenia un aforament capaç per 16800 espectadors, xifra d’acord amb la passió que despertava la ”festa entre els seus contemporanis, només comparable amb la que provoca ara el futbol.

Toreros com Frascuelo eren aclamats com a ídols populars i, en dir de les cròniques de l’època, més d’un s’entestava fins a la roba per veure-ho torejar.



Dades bàsiques

Horari:

Per visitar la plaça s'accedeix pel passatge contigu al Museu Taurí, en horari de dimarts a dissabte, de 10 a 19 h i els diumenges i festius de 10 a 14 h

Direcció:

Carrer de Xàtiva, 28
46004 València
Telèfon: 963 157 919
Adreça electrònica: infotaurino@dival.es

Transport:

Autobús: 5, 6, 7, 8, 14, 19, 35, 40, 62, N1 i N7
Metro: Xàtiva (Línies 3 i 5)