El Monestir del Temple se situa en la Plaça del Temple de València. L’Església i el Palau del Temple formen un conjunt integrat pel convent, col·legi i església de l’Ordre de Montesa de València.

El monument deu el seu nom a l’ordre dels Cavallers Templaris, a la qual va pertànyer. Va ser construït entre 1761 i 1770 per ordre de Carlos III, després d’un terratrèmol que va destruir l’anterior monestir.

L’edifici, obra de l’arquitecte Miguel Fernández, presenta un estil neoclàssic molt influït pel seu mestre Francesco Sabatini, l’arquitecte del rei Carlos III.

Destaca la sobrietat de l’àmplia façana dissenyada amb frontons triangulars sobre les finestres adinteladas del pis principal. Per la seua banda, el pati interior també és sobri i robust, amb arcades de pedra per a la part inferior i balconades en els pisos superiors.

L’església està situada en el costat oest de l’edifici. Té una sola nau amb capelles laterals i cúpula sobre el creuer. La façana es troba flanquejada per dues torres entre les quals se situa un gran frontó triangular. Acollides per enormes pilastres trobem les portes d’accés i les finestres. Sobre l’entrada central llueix l’escut amb les armes reals de Carlos III, i sota est el buit semiesfèric que il·lumina l’interior del cor. Els revestiments de teula *vidriada de les torres i la cúpula són de tradició valenciana.

A l'interior cal destacar el templet de l'altar major, obra de Miguel Fernández i les pintures amb perspectives d'arquitectures fingides, de Felipe Fontana.

El temple té nou altars o retaules, alguns d'ells de fusta daurada.

Durant la Guerra de la Independència aquest edifici va ser saquejat. Finalment va ser abandonat després de la desamortització de Mendizábal de 1835, va passar a ser propietat de l'Estat i es va destinar a funcions principalment administratives, com a seu de la Delegació del Govern de València.

Declarat Bé d'Interès Cultural.



Dades bàsiques

Direcció:

Plaça del Temple, 2
46003 València