Era l’antiga església parroquial del poble de Russafa, independent fins a 1877 (segle XIX) en què va ser annexionat a la ciutat de València. És un temple barroc construït en rajola en el segle XVII, que s’alça sobre un altre anterior manat construir per Jaume I el Conqueridor en el segle XIII. Aquest temple va ser destruït per un incendi ocorregut l’any 1415 (segle XV). La construcció del nou temple barroc s’atribueix a Tomás Leonardo Esteve, mentre que la decoració barroca de l’interior hui desapareguda era de Juan Bautista Pérez Castiel i el seu fill Juan Pérez Castella

Coneguda popularment com la Catedral de Russafa, és un temple de planta de creu llatina, amb una sola nau i sis capelles laterals entre els contraforts. Volta de mig canó amb llunetes, i cúpula sobre el creuer. Aquesta es cobreix amb teula ceràmica vidrada blava i blanca.

La portada barroca és una porta de llinda en la part superior de la qual i en una fornícula es troben les imagens dels sants titulars: Sant Valer i Sant Vicent Màrtir. Més amunt en la façana una finestra amb decoració barroca.
L'interior és un model de decoració xorigueresc en tot el seu conjunt. El retaule major segueix fidelment l'estil personal de José Churriguera.
El campanar de planta octogonal, està format per tres cossos rematat per un templet barroc. La seua construcció s'atribueix a José Mingues i acabat en el 1740 (segle XVIII). El nom de les campanes són els següents: De tocar a missa (1940), La Tereseta (1940), Santa Miquel (1965), Crist Rei (ca 1940), El Blai (1940), La Maria (1940), El Vicent (1940) i El Valdre (1940). Informació sobre les campanes en Campaners de la Catedral de València. Com podem veure totes les campanes van ser realitzades després de la Guerra Civil, ja que les anteriors van ser destruïdes durant el conflicte.
L'església va ser incendiada en la guerra civil espanyola i reconstruïda despres de finalitzada la mateixa pels arquitectes Salvador Pascual Gimeno, Manuel Pascual Gimeno i Jose Luis Testor Gómez.
Entre 1942 i 1949 els anteriorment citats germans Pascual realitzen en la nau de l'epístola, i als peus de l'església la Capella de la Comunió.



Dades bàsiques

Direcció:

Carrer Padre Perera, 2-4
46004 València