L’Església de Sant Tomàs i Sant Felip Neri, coneguda pels valencians també com a Església de la Congregació, Bé d’Interès Cultural i Monument Històric Artístic Nacional, es pot descobrir en la plaça de Sant Vicent Ferrer, també cridada popularment “plaça dels ànecs”.

Aquesta església es va construir entre els anys 1727 i 1736. Va ser obra de l’arquitecte i al seu torn també matemàtic valencià Tomàs Vicente Tosca, conegut sobretot pel seu treball amb el plànol de la ciutat de principis del segle XVIII.

L’arquitecte Vicente Tosca va partir de les seues idees clasicistas per a la construcció de l’Església de Sant Tomàs i dels models barrocs de Roma per a gran part de la seua infraestructura, recognoscible sobretot en la façana.

Està construïda en rajola roja amb elements de pedra en ressalte. Part de la mateixa forma que la que té l’església romana del Gesú i està formada per dos cossos.

El primer d’ells és un d’inferior que presenta una major amplària. Té coronat un entablamento i un arc rebaixat sobre la porta. El segon és un cos superior més estret i amb dues grans volutes als seus costats.

El classicisme està present en pilastres, mènsules i estàtues, a més de complementar-se amb un rellotge de sol típic del segle XVIII.

L'interior presenta una estructura de temple amb una planta de creu llatina. S'inclou en la construcció una reduïda nau amb volta de canó i llunetes entre capelles laterals, que al seu torn tenen xicotetes cúpules superiors.

L'Església de Sant Tomàs també s'obri a un ampli creuer, sobre el qual està construïda una enorme cúpula, sobre la superfície de la qual s'ha aprofitat per a incloure fons de gran riquesa pictòrica, aprofitant llenços d'artistes com Espinosa, Vergara i Vicente López.



Dades bàsiques

Direcció:

Plaça de Sant Vicent Ferrer, s/n
46003 València

Més informació:
Telèfon: 963 92 33 83