Els valencians coneixen en la seua majoria aquesta església catòlica amb el nom d’Església de Sant Martí, no obstant açò el seu nom oficial és el d’Església parroquial de Sant Martí Bisbe i Sant Antonio Abad.

Es pot trobar en el carrer Sant Vicent i és considerada Bé d’Interès Cultural i Monument Històric Artístic Nacional, a més de ser una de les esglésies més antigues de la ciutat de València.

La seua construcció es remunta a la reconquesta de Jaime I, que va aprofitar una de les mesquites existents en 1238 per a fundar aquest temple parroquial.

No obstant açò, com les dimensions van demostrar ser insuficients conforme passaven els anys, es va decidir construir la nova església, que presenta la majoria de la seua estructura actual. En 1372 és quan es va començar a construir aquesta església amb un estil gòtic i nova planta.

Actualment, l’Església de Sant Martí té una sola nau i capelles entre els contraforts, amb capçalera poligonal. Com a curiositat arquitectònica destaca la seua planta irregular, motivada per la necessària adaptació als carrers ja existents en el moment de la seua construcció.

Malgrat el temps transcorregut, l’Església de Sant Martí conserva de la seua etapa gòtica els murs exteriors amb el óculo encegat de la seua façana. A destacar en aquest espai està l’obra de Pierre Van Béckere, importada en 1494, que representa esculpida en bronze una escena de Sant Martí i el Pobre.

En la cantonada de la façana també es presenta de forma destacable una torre, la construcció de la qual es remunta al segle XVII.

L'estil gòtic es difumina a l'interior, conforme els ornaments posteriors han anat acaparant cada vegada més espai. Per exemple, la volta amb casetones de l'absis que correspon al Renaixement.

També és d'una altra època el revestiment de la nau, que van efectuar l'arquitecte José Herrero i l'escultor Francisco Vergara entre 1735 i 1753.

La planta irregular de l'Església de Sant Martí va ser regularitzant-se amb els anys. Per a açò es van cobrir les voltes de crucería de la nau central amb una altra de canó i en les capelles es van alçar cúpules, algunes d'elles ovalades.

En els murs hi ha imponents columnes helicoïdals amb bases de jaspi, que donen obertura als arcs que donen a les capelles. És possible contemplar damunt d'aquests arcs cartells amb llenços en els quals es relata la vida dels sants. També hi ha una cornisa amb símbols eclesiàstics que va ser creada per Francisco Vergara.



Dades bàsiques

Direcció:

Carrer de Sant Vicent Màrtir, 11
46002 València

Més informació:
Telèfon: 963 52 29 52