En la Plaça del Carmen de València es troba l’Església de la Santíssima Creu, una de les construccions religioses més importants de la ciutat, sobretot per la seua riquesa artística tant en el seu interior, com en el seu exterior, sobretot en la façana.

Aquest edifici gaudeix del títol de Monument Històric-Artístic Nacional des de 1983 i és considerat també un Bé d’Interès Cultural de la ciutat de València.

L’Església de la Santíssima Creu té una història que afig una mica de confusió al seu nom. Inicialment era coneguda com a Església del Convent del Carmen. El seu origen coincideix amb l’arribada dels carmelites a la ciutat en 1280. Si ben el seu nom es va modificar en 1842 quan la parròquia del convent de la Santa Creu es trasllada a ella per demolició de l’edifici original, tots els valencians han mantingut el nom d’Església del Carmen.

No obstant açò, sí existeix una Santíssima Creu que pot admirar-se presidint l’Altar Major, al costat de retaules del pintor José Bellver Delmás que tracten sobre l’Exaltació de la Santa Creu i la Invenció de la Santa Creu.

L’Església de la Santíssima Creu es disposa en una planta rectangular, d’una nau, amb capelles laterals, volta de canó i arcs de diafragma.

Però si l’interior combina pintura i arquitectura de forma sublim, en l’exterior estem davant una de les millors façanes-retaule de tota la ciutat de València.

Aquesta façana, que dóna directament a la Plaça del Carmen es va realitzar en dues fases (durant els segles XVI i XVII), amb 3 cossos.

El primer per Gaspar de Sent Martí, que va presentar 3 columnes jòniques a cada costat de la porta, amb dos nínxols que en 1961 van rebre escultures de Sant Simón Stok i Sant Joan de la Creu. Damunt d’ells, es representa l’escut de l’Ordre del Carmen.

Els altres dos cossos, de Juan Bautista Viñes i José Bonet, són més recarregats. Un d’ells presenta a la Verge del Carmen amb el Xiquet subjecte entre els seus braços, al costat de nínxols amb Santa Teresa de Jesús i Santa Magdalena de Pazzis. L’altre cos presenta una altra escultura amb San José i el Xiquet.

Exteriorment també és objecte d’interès la torre campanar, acabada en el segle XVIII, de planta quadrada, arc de mediopunto i un penell superior conegut com “el angelot del Carme”. Sis campanes tañen des d’allà dalt davant l’expectació de veïns i turistes del barri valencià del Carmen.Dades bàsiques

Direcció:

Plaça del Carme, 7
46003 València

Més informació:
Telèfon: 963 91 04 37