Construïdes a la fi del segle XIV per a la fabricació, depòsit i reparació d’embarcacions, van jugar un paper decisiu en la prosperitat comercial i marítima de la València medieval.

Declarades Monument Històric Artístic Nacional en 1949, constitueixen un Bé d’Interés Cultural. Actualment només es conserva el nucli del complex primitiu, un vast edifici de planta rectangular amb una superfície aproximada de 3.500 m².

Edifici gòtic amb cinc naus paral·leles sostingudes per arcs diafragma construïts en rajola. Sobre cada un d’ells descansa una senzilla coberta de teules a doble aigua. Es van alçar a finals del segle XIV com a drassana, arsenal i magatzem d’efectes de navegació de la ciutat.

En el moment de la seua construcció estaven ubicades en l’extrem nord de la Vilanova del Grau, un poc separades d’aquella i rodejades d’una tàpia i una xicoteta fossa. El complex es completava amb diversos patis a l’aire lliure en què existien basses per a “mesclar” fusta i gerres per a magatzematge. En origen els extrems de les naus no havien d’estar cegats per a permetre l’entrada i eixida de vaixells i galeres. Les drassanes s’alçaven a pocs metres de la costa sobre la mateixa arena de la platja, emplaçament que hui resulta difícil imaginar per l’existència del port i, sobretot, pels edificis que s’alcen en primera línia tapant l’accés al mar.

 

Les Drassanes de València, conegudes també com les Reals Drassanes o Drassanes del Grau, conformen un conjunt d'edificis d'estil gòtic, que gaudeixen des de l'any 1949 del títol de Monument Històric-Artístic Nacional, així com des de 1985 del de Bé d'Interés Cultural, sobre la base de la Llei de Patrimoni Històric.

Aquestes Drassanes podem visitar-les actualment a la plaça Juan Antonio Benlliure, on descobrirem interessants exposicions artístiques que se celebren en el seu interior, normalment relacionades amb l'art contemporani.

Aquesta activitat museística l'ofereix des de l'any 1994, quan l'arquitecte valencià Manuel Portaceli Roig va procedir a la seua restauració.

Gràcies a aquest treball, és possible descobrir un dels exemples arquitectònics gòtics més importants de la ciutat de València.

Originalment les seues funcions eren més comercials. Les Drassanes servien per a la construcció i reparació d'embarcacions, així com per al magatzematge i guarda d'aparells marítims i armament que normalment portaven les naus.

A més d'aquesta funció de taller, les Drassanes també han servit en determinades èpoques de magatzem, on es guardava blat i altres mercaderies que arribaven des del port fins a la ciutat de València.

Les Drassanes són un representant arquitectònic d'aquella importància que va tenir el port de València com a punt de trobada comercial de tot el Mediterrani, durant els segles XIV, XV i XVI. Va ser precisament durant aquesta època quan les Drassanes i el port de la ciutat en general, van gaudir d'un major desenvolupament comercial. Va ser durant els seus últims anys quan es van substituir les seues funcions originals per altres serveis més relacionats amb l'emmagatzematge de mercaderies.

Les Drassanes estan formades per 5 naus de disposició longitudinal, que es troben comunicades entre si. Destaca de tota l'arquitectura els seus meravellosos arcs diafragmàtics. En el seu exterior és possible descobrir les cobertes de fusta amb teules d'herència àrab.

 



Dades bàsiques

Horari:

- De dimarts a dissabte: de 10-14 h. y de 15-19 h.
- Diumenge i festius: de 10-14 h.
- Dilluns: TANCAT.

• El centre romandrà TANCAT els dies 1 i 6 de gener, 1 de maig i 25 de desembre.
• Durant els mesos de juliol i agost la visita a les Drassanes es realitzarà prèvia reserva.

Email: museos@valencia.es

Preu:

Entrada gratuïta.

Direcció:

Plaça Juan Antonio Benlliure, s/n
46011 València

Transport:

Autobús: 2, 3, 4, 19, 20, 22, 23, 30 i N1
Metre: GRAU (Línies 5 i 6)
Tramvia: Parada Francesc Cubells

Més informació:
Email: museos@valencia.es - Telf.: 962 084 299