Bombes Gens és un edifici industrial valencià que es caracteritza arquitectònicament pel seu clar estil art decó, que en l’actualitat serveix com a centre d’activitats culturals, principalment d’art modern i contemporani.

La fàbrica de Bombes Gens va ser una obra realitzada per l'arquitecte Cayetano Borso di Carminati. Carlos Gens Minguet va encarregar a aquest arquitecte italià la construcció d'un edifici que es caracteritzada per un disseny diferent del seu entorn i que presentara certa innovació.

Cayetano ho va aconseguir, en una construcció que ha arribat fins als nostres dies sota la denominació de Bombes Gens, el nom comercial de l'empresa que Gens Minguet regentava al costat d'un soci.

La fàbrica va gaudir d'un llarg període d'esplendor des de l'any 1930 fins a 1991, quan va tancar definitivament. Durant aquests anys va ser ampliant-se amb naus i tallers on incloure la maquinària que s'incorporava als processos de producció, així com també és possible trobar prop de l'edifici l'habitatge dels propietaris, amb forma de palauet.

L'abandó i deterioració de l'edifici va culminar en un incendi l'any 2014 que per poc no acaba fent desaparèixer aquesta herència arquitectònica de la indústria valenciana del segle XX.

Després de l'incendi, uns mecenes a través de la Fundació Per Amor a l'Art van adquirir l'edifici i van procedir a un procés de rehabilitació culminat en l'estiu de 2017, quan Bombes Gens va tornar a obrir les seues portes com a centre d'activitats culturals, destacant les seues constants exposicions de fotografia i art.

La rehabilitació de Bombes Gens va portar algunes sorpreses, com el descobriment d'un celler i d'unes instal·lacions que van servir de refugi durant la Guerra Civil. Un treball de reconstrucció i preservació arquitectònica, ha fet possible que actualment també puguen visitar-se.

A més de les instal·lacions interiors, Bombes Gens disposa d'un jardí que manté la tradició arquitectònica modernista, per a oferir en uns 1.100 metres quadrats de composicions vegetals de més de 100 espècies diferents, a més d'una escultura creada per l'artista Cristina Iglesias.Dades bàsiques

Horari:

Dilluns i dimarts: tancat
De dimecresa diumenge d’11 a 14 h i de 16 a 20 h
Dimecres pel matí només visites escolars

Direcció:

Av. de Burjassot, 54-56
46009 València

Transport:

Bus EMT: 28, 60, 64, 90, 89, 80, 79, 94, 95, 98
Tramvia: 4 Reus
Metro: 1, 2 Turia

Més informació:
Telèfon: 963 46 38 56