L’edifici és de gran interés i de gran bellesa. Es tracta d’una construcció que pese en haver tingut profundes transformacions al llarg de la seua existència, aquestes semblen haver afavorit més que perjudicat la seua supervivència, i la seua conservació, ja que la població de València anava creixent de forma constant a la fi del segle XIX, es cap a necessari un espai on intercanviar les mercaderies del mar.

Situada davant de la platja de la Malva-rosa, que tradicionalment servia per a l'arribada de les xicotetes embarcacions de pesca.

El que es pretenia quant a l'espai era que fóra gran, que donara cabuda i unificara l'intercanvi de la mercaderia. Es tracta d'un espai allargat amb dues entrades monumentalitzades, que hui donen als carrers Columbrets i Pescadors.

Les parets d'aquest espai central, de rajola cara vista com la resta de la construcció, s'articula amb senzilles pilastres del mateix material que els murs i amb dues finestres, a dalt i a baix.

Aquestes finestres, com les de l'exterior semblen originals. Les pilastres citades estan rematades amb un xicotet arquitrau motllurat amb rajola que sosté una armadura de fusta per a sostenir l'ampli sustentament interior, amb teules planes amb certa semblança al flamenc.

En la part exterior les portes estan escalonades amb frontó mixtilini però senzill amb ull de bou. Els dos pisos de la resta de la façana així coberta amb un arc de mitjà amb imitació de tipus adovellada i carreus al voltant de la porta, i l'únic material emprat és la rajola. Les altres quatre portes són molt més semblants i més estretes que les laterals, les que donen als carrers Homes del Mar i Eugenia Viñas. La resta de la façana res més deixa per a la decoració un fris motllurat en la part de la cimera.

La funció de la llotja per al peix es va mantindre fins a la Guerra Civil, després de la qual es va dedicar a presó, abans de la construcció de la Nova Llotja, en un dels molls de la Dàrsena Interior del Port de València.

Posteriorment el cos d'habitació es va convertir en habitatges particulars fins a arribar a un total de 41 propietaris, que es desenvolupen en un llarg de dues plantes. Anteriorment aquests habitatges havien sigut per a pescadors. Aquests van utilitzar el pati interior com a espai propi.


Dades bàsiques

Direcció:

Plaça Homes del Mar,
46011 València