Monument en honor a l’excel·lentíssim artista xativí, establert a Nàpols, José de Ribera anomenat el Spagnoletto. Una iniciativa particular d’Aurelio Querol que en aproximar-se a la data del tercer centenari del naixement del gran pintor (1888), va convocar als artistes valencians el 24 de gener de 1886 a l’Ateneu per reunir fons amb què realitzar el merescut monument. Reunides i exposades unes setanta peces, pintura i escultura, la seva venda va proporcionar recursos amb què emprendre l’obra.

El monument va ser encarregat per a realitzar a Mariano Benlliure, que només tenia 23 anys, no va voler percebre res per modelar, exigint només que es fongués el bronze a Roma i sota la seua personal vigilància. Ribera, representat en actitud natural s’alça cap enrere amb la paleta en una mà i el pinzell en l’altra, tampoc li falta la capa, ni a la cintura, l’espasa cavalleresca.

El pedestal, de marbre de Carrara, amb planta d’octògon de costats alternativament desiguals, té, en els costats amples, els escuts de València, Xàtiva i la Reial Acadèmia de Sant Carles amparadora amb l’Ajuntament de l’homenatge. Enfront de la figura, hi ha una cartel·la amb una corona de llorer que envolta la descripció: “A Ribera”.

La inauguració va ser el 12 de gener de 1888, prèvia la formació i arribada d'un brillant seguici, de l'Ajuntament, sota maces, amb els clarins i timbals, i els gremis amb les seues banderes, escolars, personalitats i les autoritats, que després d'una escala al Museu -al Carme- davant les obres, no moltes, allà existents del gran pintor, va arribar a la plaça del Temple, enfront del Govern Civil, on es trobava l'estàtua, descoberta en el seu moment per l'Alcalde de València. Aquest monument va ser traslladat en 1905, als jardins existents a la plaça de Sant Francesc on va romandre fins a la data en què va tornar a la rodalia del seu primer emplaçament, la triangular plaça del poeta Llorente, a l'altre costat de l'edifici del temple i al costat del llit del Túria. Escultòricament és una de les més inspiradores obres de Benlliure, dins del seu estil impressionista i fins i tot repentista, instantista, captador de la cosa viva, la cosa fugaç i la cosa pintoresca.Dades bàsiques

Direcció:

Plaça del Poeta Llorente, 4
46003 València