Una de les dues portes de la muralla baixmedieval que conserva València, a més de les Torres de Quart, és la de les Torres dels Serrans.

Van ser construïdes en el S. XIV pel mestre Pere Balaguer, entre els anys 1392 i 1398, com un símbol per a una ciutat que vivia una època d’esplendor i expansió comercial. Li van servir com a inspiració altres portes gòtiques, fonamentalment la Porta Real del Monestir de Poblet. El portal dels Serrans, que durant diversos segles va constituir el principal accés a la nostra ciutat pel nord, es troba flanquejat per dues descomunals torres pentagonals unides pel cos central en el qual s’emmarca un gran arc de mig punt.

L’edifici té una variada decoració escultòrica que possiblement fora dissenyada per Pere Balaguer. D’ella podem destacar la gran traceria gòtica en el cos central; els personatges bíblics en els punts de suport de la barbacana; els escuts situats sobre l’arc d’entrada; les figures animals en l’arrancada dels nervis de les voltes, i les quatre gàrgoles que adornen les grans tribunes en la part posterior. La majoria d’elements escultòrics, no obstant això, són còpies, basades en els models originals, realitzades entre 1893 i 1901.

Esta gran porta monumental va servir durant molt temps com a principal bastió de la ciutat, encara que sobretot s'utilitzava per a la celebració de cerimònies i les entrades oficials a la ciutat dels reis de la Corona de Aragó. Un ús que a dia d'avui encara perdura, doncs les torres s'utilitzen tots els anys per a celebrar la Crida, un acte que se celebra l'últim diumenge del mes de febrer i que representa el tret d'eixida de les Falles.

A la fi del S. XVI les torres van servir de presó per a nobles i cavallers. Precisament aquest ús com a presó les va salvar de la destrucció de la muralla cristiana en el S. XIX. Ja en el S. XX, en els anys de la Guerra Civil espanyola, les Torres dels Serrans van servir com a dipòsit de les obres evacuades del Museo del Prado.

En 1931 van ser declarades Monument Nacional


Dades bàsiques

Horari:

Lunes a sábados de 10 a 19 h

Domingos y festivos de 10 a 14 h

(acceso permitido hasta 30 m. antes del cierre)

- Las Torres permanecerán CERRADAS los días 1 y 6 de enero, 1 de mayo y 25 de diciembre.

- La visita a las Torres de Serranos está condicionada a la presencia de luz solar y puede estar limitada por condiciones meteorológicas que pongan en peligro la seguridad de los visitantes (lluvia, niebla, fuerte viento).

Preu:

Entrada individual: 2€ / Reduïda: 1€ / Diumenge i festius: Gratuït / Provisionalment, i m’entres s’implanta el sistema de ticketing la entrada serà GRATUÏTA.

Direcció:

Plaza dels Furs, s/n
46001 València

Transport:

Autobús: 5, 6, 16, 26, 28, 80 i 95

Més informació:
museos@valencia.es - Telèfon: 963 91 90 70