Conferència a càrrec de Francisco García, Catedràtic de Geofísica, Dept. d’Enginyeria Cartogràfica, Geodèsia i Fotogrametria, UPV.

Reviurem, a través dels atles més cèlebres de l’època dels Descobriments, una de les epopeies més fascinants de la història de la humanitat: la Primera Circumnavegació de la Terra.

Coneixerem els secrets que oculta l’Atles Miller (1519), concebut precisament amb la intenció de frustrar el viatge de Magallanes. Manuel I de Portugal va encarregar aquest atles com un obsequi d’Estat perquè arribés a les mans de Carles V. El missatge que l’atles contenia ―engalanat amb una sumptuositat inigualable― era el següent: el món és un gran mar tancat entre continents, qualsevol intent d’arribar a orient per occident serà un fracàs.

Rivalitat luso-castellana, contrainformació geogràfica i geopolítica, terres i mars ignots, xoc de civilitzacions, riqueses… van envoltar el viatge que va canviar la imatge del món i van deixar la seva empremta a la cartografia.

Les conseqüències d’aquesta gesta van ser transcendentals. Es va demostrar empíricament la rodonesa de la Terra i es va dibuixar la veritable imatge del món. Espanya, en travessar els tres oceans més grans del planeta, va posar fi a l’existència humana en petits universos tancats i va obrir noves rutes comercials, establint les bases d’allò que avui dia coneixem com a globalització.

Les grans joies de la cartografia de luxe dels Descobriments poden admirar-se a l’exposició V centenario de la primera circunnavegación de la Tierra. Atlas y códices iluminados de los años que cambiaron el mundo (Palau de Colomina – Universitat CEU-UCH, C/Almodí 1, València, del 24 d’octubre al 13 de novembre).


Dades bàsiques

Data:
Thursday 24 October 2019
Horari:

19.30 h

Preu:

Gratuït (confirmació d'assistència recepcion@moleiro.es)

Direcció:

Palau de Colomina – Universitat CEU Cardenal Herrera
Carrer de l'Almodí, 1
46003 València
Adreça electrònica: recepcion@moleiro.es
Telèfon: 932 402 091