El pròxim 12 de desembre, a les 18 h, es presentarà al Museu d’Història de València la nova exposició temporal “SANT VICENT FERRER: ENTRE LA REALITAT I EL MITE”,  que vol mostrar la imatge del sant valencià en la memòria popular de la ciutat.

Inauguració:  dijous 12 de desembre – 18 h

Període d’exhibició:  12 desembre 2019 / 28 juny 2020

Diumenge, 15 desembre – 12 h:

Miracles de Sant Vicent,  pels Xiquets de l’Altar del Carmen

 

El pròxim 12 de desembre, a les 18 h, es presentarà al Museu d’Història de València la nova exposició temporal “SANT VICENT FERRER: ENTRE LA REALITAT I EL MITE”,  que vol mostrar la imatge del sant valencià en la memòria popular de la ciutat.

L’exposició

Hi ha un “univers vicentí”? Hi ha una “València de sant Vicent Ferrer”? L’ombra de sant Vicent Ferrer s’estén sobre la història i la societat de la ciutat de València. És un símbol popular, un dels personatges que ocupa més espai en l’imaginari col·lectiu dels valencians i de les valencianes.

L’exposició el mostra des del prisma d’home que va deixar empremta en la memòria col·lectiva d’un poble que ha forjat durant sis segles un Vicent Ferrer extraordinari, poderós, autor de prodigis i que ha romàs en el teixit urbà d’una ciutat que l’ha recordat d’una manera entranyable.

L’exhibició consta de diversos mòduls que mostren diferents aspectes de Vicent Ferrer: els seus viatges, la seua presència decisiva en moments polítics que afectaven la ciutat, el Regne i la Corona.  Però, a més, la mostra vol relatar allò que el poble valencià va construir per a guardar la memòria d’un dels personatges més carismàtics d’aquella Europa que es bressolava entre els segles xiv i xv.  El pare Vicent va generar la construcció d’un microcosmos popular fascinant: racons que encara fan olor del fenòmen de masses, relats que mostraven la part més màgica i inversemblant del taumaturg, miracles que es reproduïen als carrers, altars que recordaven els fets prodigiosos del sant, centenaris que convertien València en una ciutat al mateix nivell que Viena, Londres, Roma o Nàpols en el període  barroc.

L’exposició també mostra institucions i iniciatives que encara recorden que sant Vicent Ferrer va ser una de les personalitats més destacades de la ciutat de tots els temps. Un ídol de masses medieval que la tradició recorda, respecta i estima. I ara, esta proposta vol mostrar tots aquests aspectes a partir de documents, llibres i objectes que ens ajuden a entendre la seua pervivència i actualitat.

La mostra podrà visitar-se fins al 28 de juny de 2020, amb entrada lliure i gratuïta, limitada a la capacitat de la sala.

Activitats complementàries

Al voltant de l'exhibició s'organitzaran algunes activitats complementàries i visites guiades, de les quals s'informarà oportunament en la web del MhV i en els mitjans de comunicació habituals.

A més, el diumenge 15 de desembre, a les 12 h, en l’àgora del Museu d’Història de València, els Xiquets de l'Altar del Carmen realitzaran una xicoteta representació i una lectura dramatitzada sobre els miracles de Sant Vicent, i per al mes d'abril hi ha prevista  la interpretació completa del miracle titulat Gaya el mentider, en el qual s'escenificarà un passatge de la vida del sant valencià.


Dades bàsiques

Data:
Del 12/12/2019 al 28/06/2020
Preu:

Entrada gratuïta, limitada a la capacitat de la sala.

Direcció:

Calle Valencia, 42 (continuation of Paseo de la Petxina next to Cabecera Park)
46920 Mislata, Valencia
Telephone: 963 701 105 - 963 701 178
E-mail: mhv@valencia.es

Transport:

Metro: Nou d'Octubre (Lines 3 and 5)