La Biblioteca Serrano Morales té el seu origen en la donació que l’erudit José Enrique Serrano Morales (1851-1908) va realitzar a l’Ajuntament de València després de la seua mort. En l’actualitat es troba situada en el palau dels comtes de Cervelló.

Membre del grup literari reunit entorn del bibliòfil Manuel Cerdà, Serrano inicia allí la seua labor de col·leccionisme i inquietud pel món del llibre i la cultura, sent llavors quan comence a impulsar la seua biblioteca que es convertirà en una de les més nombroses i especialitzades de la València del moment. La procedència dels seus fons és molt diversa, i la componen entre unes altres, les biblioteques de Gregorio Fuster, la de Salvá, part de la biblioteca de l’il·lustrat Gregorio Mayans i el seu germà Juan Antonio, i altres pertanyents a Quirós dels Rius, Ginés de Perellós, o Pascual Puigmoltó.
La seua erudició li va permetre escriure nombrosos articles de temes dispars, i sens dubte destaca la seua obra Ressenya històrica en forma de Diccionari de les impremtes que han existit a València des de la introducció de l’Art tipogràfic a Espanya fins a 1868, publicada entre 1898 -1899 que es conserva en la biblioteca.

Fons:
És una de les més riques de València en fons antics: manuscrits, gravats, lligalls, còdexs miniados, exemplars rars, edicions prínceps i obres impreses des del XVI al XX, d’origen divers, Itàlia, Espanya, França, Alemanya, Portugal i Països Baixos i de temàtica molt variada, història, geografia, belles arts, literatura, ciències, teologia, espiritualitat, bibliografies, catàlegs, llibres de viatges, dret, epistolarios, històries locals, privilegis reals i butlles, molts d’ells referits a la història de València. Destaquen pel seu gran valor bibliogràfic la col·lecció d’incunables, la Gramàtica d’Antonio de Nebrija (S. XV),el manuscrit Misteris del Corpus (S. XVII) o el Portulano di Mare (S. XVII).

Els investigadors tenen a la seua disposició diferents fitxers manuals de títols, autors, matèries i publicacions periòdiques, llibres de registre, i inventaris i catàlegs de manuscrits, incunables i obres impreses en el segle XVI.

 

 


Dades bàsiques

Dades contacte:

Telèfon: 963 525 478 ext. 2651 - 2663
Adreça electrònica: serranomorales@valencia.es

Horari:

HORARI GENÈRIC DE DILLUNS A DIJOUS

Matins dilluns a divendres: de 9 a 14 h
Vesprades dimarts i dijous: de 16:15 a 18:15 h

Jornades només de MATINS, de 8.45 a 14.45 h
Oberts en DISSABTES, de 9.30 a 13.30 h
Consultar horari d'AGOST 2020

Direcció:

Plaça Tetuán, 3 (Palau Cervelló)
46003 València

Més informació:
Catàleg en línia AbsysNet • Biblioteca Digital Serrano Morales: BDSM: Plecs de cordill. Consultar