“La Maternitat suïssa d’Elna: un bressol d’humanitat enmig de la barbàrie” és una mostra que ens guia a través de la vida d’Elisabeth Eidenbenz, una dona que va dedicar la seua vida a l‘ajuda humanitària i especialment, de la infància. Primer va intervindré a la guerra civil espanyola amb l’ajuda als xiquets republicans i més tard, amb la creació de la maternitat d’Elna, donà suport a les dones espanyoles refugiades a França que estaven embarassades i als seus fills, que vivien en condicions infrahumanes als camps de refugiats propers.

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona, la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, presenta esta exposició en el refugi del carrer dels Serrans dedicada a la maternitat d’Elna i a la figura d’Elisabeth Eidenbenz (coneguda com la señorita Isabel), que va dedicar tota la seua vida a l’ajuda humanitària. Va començar en 1937, formant part de l’Associació d’Ajuda Suïssa als xiquets de la Guerra Civil Espanyola, la qual tenia la seu a Burjassot, des d’on feia arribar a Madrid l’ajuda en forma d’aliments i altres productes que venien de Suïssa.

Els camions que s’enviaven a la capital tornaven a València plens de persones que fugien de les bombes, majoritàriament xiquets. Al gener del 1939, amb la guerra a punt d’acabar, mig milió de persones van travessar la frontera francesa, entre elles Elisabeth, acompanyant alguns xiquets espanyols.

El destí que els esperava als refugiats era l'internament en camps, en condicions pèssimes, on les dones embarassades i els seus fills tenien una difícil subsistència. Amb els fons de l'ajuda suïssa, Elisabeth va habilitar un palauet abandonat situat a les afores d'Elna, una xicoteta localitat a prop de Perpinyà, per a allotjar i atendre les futures mares i els xiquets procedents dels camps d´internament propers. Des de desembre de 1939 fins a l´abril de 1944, van nàixer en la maternitat d'Elna prop de 600 xiquets, molts d'ells fills de dones espanyoles exiliades, però també jueus, els quals Elisabeth intentava amagar de la Gestapo, posant-los noms espanyols, per evitar la seua deportació als camps d'extermini nazis. Esta mostra ha sigut possible gràcies a la inestimable col·laboració de l'Ajuntament de la Ville d'Elne, el qual ha posat a la nostra disposició el material gràfic exposat, que forma part del fons fotogràfic de la Maternitat, cedit per la mateixa Elisabeth Eidenbenz.

El refugi del carrer Serrans és l'espai de la memòria triat per a albergar esta exposició que s'inaugurarà el dia 4 de març a les 12 hores. Serà d'entrada lliure i podrà visitar-se fins al 30 d'abril. Amb esta exposició es vol també commemorar que enguany es compleixen 80 anys de l'inici d'aquell dolorós exili per part de la població que fugia de les represàlies franquistes en acabar la guerra civil, i que convé no oblidar.

Copyright Fotos:  Fonds Elisabeth Eidenbenz - Ville d´Elne©


Dades bàsiques

Data:
Del 04/03/2019 al 30/04/2019
Horari:

Dimecres a dissabte: de 18 a 20 h
Diumenge: 11 a 13 h
Entrada lliure (no cal reserva)

Preu:

Gratuït

Direcció:

Refugi dels Serrans
Carrer dels Serrans, 25
46003 València