La Banda Simfònica Municipal de València (BSMV) ofereix el seu tradicional cicle de concerts als Jardins del Palau de la Música, que tindran lloc a la vesprada, un per setmana, durant tot el mes de juny. Aquest conjunt reuneix alguns dels gèneres més estimats pel públic, com el pasdoble, l’òpera, o la sarsuela, així com danses provinents de múltiples països, oferint variats i memorables registres musicals per a totes les edats. Cadascun dels quatre espectacles presenta una temàtica pròpia, així com la participació de directors i artistes valencians de renom, que interpreten al costat dels músics de la BSMV grans pàgines de compositors com Agustín Lara, Astor Piazzolla, Dmitri Xostakóvitx, Edvard Grieg, Francisco Alonso, Gioachino Rossini, José Serrano o Pablo Sorozóbal, entre molts altres.

En el concert inaugural del cicle, Sons de primavera, el mestre valencià Vicent Pelechano, director titular de la Banda Municipal de Música de Santander, dirigeix a la BSMV a través de cinc rítmiques composicions que acostaran al públic la música folklòrica de països com l’Argentina, Cuba o Mèxic. Això, a través del fi lirisme de “Adiós Nonino” i el “Libertango” de Astor Piazzolla, la carnavalesca “Conga del Fuego Nuevo” d’Arturo Márquez i la noblesa del “Huapango” de José Pablo Moncayo, respectivament. A aquestes obres se suma l’íntima mirada que Shostakovich va dedicar a la seua turbulenta Rússia natal, a través d’una suite que inicia l’espectacle i concentra el talent de l’autor en forma de marxes, danses o el seu immortal “Vals Nº2”, que va inspirar a figures com el cineasta Stanley Kubrick.

La segona jornada als Jardins del Palau està capitanejada pel director titular de la BSMV, Rafael Sanz-Espert, amb el repertori Música d’ahir, de hui i de sempre. Proposa cèlebres peces com el pasdoble “Morenito de Valencia”, que va fer immortal a Vicente Portolés i serveix d’obertura; dos fragments icònics de la sarsuela “Las Leandras”, que retrata de manera exquisida el costumisme espanyol; el mític xotis dedicat a “Madrid” pel mexicà Agustín Lara; o les refrescants “Brises de Màlaga”, del prolífic Pascual Marquina. A més, els espectadors gaudiran de suculentes adaptacions de boleros i música d’estudiantina, així com de dos temes que són història del cinema: “Singin’ In the Rain” i “Love Story”. Finalment, experimentaran la “Fascination” del vals de Marchetti, i celebraran el “Anniversary Marcha-cha”, que culmina la vetlada amb una divertida melodia composta pel neerlandés Jef Penders.

El tercer concert entrega la batuta a Francisco-Valero Terribas, director de SimfoVents Palma i antic professor de la BSMV. El mestre de Silla proposa un refrescant programa titulat Danses del Gel, l’Obertura del qual confia a Gioachino Rossini i la seua “Semiramide”, reina de Babilònia que protagonitza una obra que uneix a Voltaire amb la llegenda grega. Suposa el zenit de l’autor en el gènere operístic, a través d’unes partitures tan monumentals com intimistes. Li segueixen les “Quatre Danses Noruegues, Op.35” de Edvard Grieg, que prenen trets harmònics i melòdics de Brahms i les seues “Danses Hongareses”, i doten a la música popular escandinava d’un sentit simfònic. A més, en el 100é aniversari de la novel·la “El Bon Soldat Švejk”, l’esdeveniment finalitza amb l’adaptació sonora de Robert Kurka, ideal per als vents i la percussió de la BSMV. Destaca per la seua potència escènica, amb un llenguatge que satiritza la guerra i vertebra sis moviments de diferents estils llegats per la tradició txeca dancística.

La clausura d’aquestes inoblidables jornades de música a l’aire lliure correspon de nou al mestre Rafael Sanz-Espert, amb el recital Visca la sarsuela!, que homenatja aquest gènere tan volgut pel públic. Compta amb la participació especial de la soprano valenciana Belén Roig i el tenor alacantí Jesús Álvarez, que protagonitzen les parts vocals de variades obres compostes per grans referents: Pablo Sorozóbal (“La Tabernera del Puerto”), Gerónimo Giménez (“La Tempranica”) o Federico Moreno (“Luisa Fernanda”, destacant el seu Dueto de la Flor). Al costat d’ells, figuren autors valencians com Juan Vert (“El Último Romántico”, creada al costat de Soutullo), Ruperto Chapí (“Las Hijas del Zebedeo”) o l’immortal José Serrano (“Alma de Dios”). Aquestes apassionades i grans pàgines eleven la música popular a categoria d’art mitjançant entretinguts ritmes i grans registres lírics. Es culmina així una inoblidable sèrie de concerts de la Banda Simfònica Municipal de València.

PROGRAMA DEL 1er CONCERT: “Sons de primavera”
3 de juny de 2021. Director invitat: Vicent Pelechano

PROGRAMA DEL 2n CONCERT: “Música d’ahir, de hui y de siempre”
10 de juny de 2021. Director titular: Rafael Sanz-Espert

PROGRAMA DEL 3er CONCERT “Danses del gel”
17 de juny de 2021. Director invitat: Francisco Valero-Terribas

PROGRAMA DEL 4t CONCERT: “Visca la sarsuela!”
24 de juny de 2021. Director titular: Rafael Sanz-Espert
Artistes invitats: Belén Roig i Jesús Álvarez


Dades bàsiques

Data:
Del 03/06/2021 al 24/05/2021
Horari:

3,10,17 i 24 de juny de 2021 (tots els dijous) a les 20.15 hores (inici dels concerts) / 19:30 hores (inici de l’accés al recinte). Cada concert dura aproximadament 60 minuts, i se celebrarà sota un rigorós protocol de mesures higiènic-sanitàries.

Preu:

Les entrades són gratuïtes, i es poden reservar en https://www.servientradas.com, fins a completar l'aforament legal permés. Cada concert del cicle llançarà el seu sistema de reserva d’entrades de manera específica.

Direcció:

Passeig de l’Albereda, 30 - 46023 València

Més informació: