L’any 2001, en complir-se el noranta-cinc aniversari del naixement de Concha Piquer (València, 1906- Madrid,1 990), l’Ajuntament de València ret homenatge a la memòria de la insigne artista en inaugurar una Casa-Museu, a ella dedicada, en l’edifici on nasquera el 8 de desembre, situat en el número 23 del Carrer Ruaya, en ple barri de Sagunt.

L’edifici va ser construït cap a 1900 i representa el típic habitatge unifamiliar de classe obrera. De superfície rectangular, consta de planta baixa i un únic pis. La seua façana de rajola vista de color vermellós i línies funcionals, constitueix un valuós testimoniatge de l’urbanisme higienista de l’època del qual queden, actualment, pocs testimoniatges a la ciutat. A aquest habitatge ha sigut incorporada la col·lateral, comunicant-se ambdues entre si en l’actualitat.

La casa articula, per tant, dos habitatges separats per un eix central, constituït per l’escala d’accés a una i un altre habitatge, situades en el pis superior; sent la de l’esquerra la que acollira el naixement i primers passos de l’artista.

D’origen humil, Concha Piquer va arribar a ser considerada la màxima expressió de la cançó espanyola. Va destacar com tonadillera per la seua gran emotivitat i expressivitat interpretativa i va ser una de les figures més rellevants de la cobla, cançó lleugera que va florir a Espanya a partir dels anys 40. El millor del seu repertori està vinculat als creadors més importants del gènere, el trio format pel poeta i lletrista Rafael de Lleó, els dramaturgs Serafín i Joaquín Álvarez Quintero i el compositor Manuel Quiroga.

La Casa-Museu té com a objectiu mostrar al visitant, d'una banda, l'ambient vivencial de la primera infància de l'actriu, mitjançant la recreació de la decoració i el mobiliari de l'època i, d'altra banda, donar a conéixer la seua trajectòria professional i rellevància pública, a través de l'exposició d'objectes i materials diversos. La planta baixa és un espai diàfan que acull documentació gràfica, objectes personals, material discogràfic i records entranyables que ens acosten al món artístic de Concha Piquer i a la seua projecció internacional. En aquesta mateixa planta, i de forma paral·lela, s'exhibeix una representativa col·lecció de vestits i altres peces d'indumentària amb les quals va lluir el seu inimitable estil. Tot això complementat per una recreació del seu camerino en el qual s'exhibeixen objectes de tocador, cosmètics i complements diversos que introdueixen al visitant en la cotidianeidad d'una personalitat consagrada al món de l'espectacle i del teatre, objecte, tot això, del generós llegat a la Casa-Museu per part de la família. Per l'escala originària d'accés a la planta superior, on s'ha reunit una valuosa selecció de figurines pertanyents al seu últim espectacle teatral Puente de coplas, dissenyats per V. Viudes i V. Mª Cortezo i Rafán, s'accedeix a l'antic habitatge en la qual va nàixer l'artista en 1906. L'espai recrea la decoració i el mobiliari del moment en el qual vera la llum una de les millors veus espanyoles del segle XX. El recorregut per peces tan essencials com el rebedor, el dormitori dels pares, el menjador, la salita d'estar on la seua mare tinguera també el taller de modista, o la pròpia cuina, ens suggereixen una existència domèstica laboriosa i senzilla, com era comuna en el si de qualsevol família obrera.



Dades bàsiques

Horari:

- De dimarts a dissabtes: de 10 a 14 h
- Dilluns, diumenges i festius: TANCAT.
Tancat: 1 i 6 de gener, 1 de maig i 25 de desembre.

Preu:

Entrada individual: 2€ / Diumenges i festius: Gratuït

Tarifa reduïda. Preu: 1 euro.
- Grups (> 10 persones).
- Estudiants de formació reglada.
- Persones majors de 65 anys i pensionistes.
- Integrants de famílies nombroses i monoparentals.
- Titulars de Carnet Jove o similar expedit per institucions espanyoles o europees autoritzades.

Serà gratuïta la visita el dia 18 de maig (Dia Internacional dels Museus)

Així mateix, gaudiran de la tarifa gratuïta:
- Menors de setze anys.
- Grups esc social que ho acrediten.
olars amb el seu docent.
- Persones en situació legal de desocupació.
- Professorat degudament acreditat.
- Professionals de les següents entitats, amb acreditació:
    - APME
    - ANABAD
    - AEM
    - ICOM
    - Acadèmia de Belles arts i Ciències
    - Associació de Gestors Culturals
    - Associació de Crítics d'Art
    - Guies oficials amb acreditació emesa per la Conselleria de Turisme.
    - Persones amb discapacitat, degudament acreditades, així com la persona que les acompanye, sempre que aquesta siga imprescindible perquè puguen realitzar la seua visita.
    - Persones amb el risc d'exclusió
    - Titulars de la targeta València Card, València Cruise Card i Discount Card.

Direcció:

Carrer Ruaya, 23
46009 València

Transport:

Autobús: 6, 8, 16, 26, 36 i N10
Metro: Sagunt (Línia 4)

Més informació:
museos@valencia.es - Telèfon: 963 485 658