“València té unes característiques urbanístiques i naturals que són punts forts per a explotar. Com a ciutat mitjana i de clima amable et convida a descobrir-la passejant, i ara gràcies a les polítiques de la regidoria de mobilitat, en bicicleta (…), l'amabilitat de la ciutat i de les persones que habiten en ella, una ciutat on es viu el carrer, hi ha molta sociabilitat festiva, és una ciutat acollidora, inclusiva (…) Es planteja la possibilitat de tornar a obrir la finestra cap a la Mediterrània”
Pla de Cultura de la Ciutat de València, 2017
València, Ciutat Mediterrània respon al doble objectiu estratègic de a) enriquir l’oferta cultural i fomentar la participació ciutadana en el procés cultural i b) desenvolupar sinergies de ciutat i construir i projectar una imatge cultural arrelada en el seu patrimoni local i mediterrani Pla de Cultura de la Ciutat de València, 2017 (1). València Ciutat Mediterrànea proposa les iniciatives orientades a posar en valor l’important actiu intangible que suposa el seu caràcter de ciutat mediterrània, obrint de nou les finestres cap al mar que la identifica i donant a conèixer el paper del mediterrani en la configuració de la nostra identitat. A continuació s’enumeren i descriuen les iniciatives d’aquest programa dutes a terme per la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals:
El rellançament d’una cita que durant molts anys va ser molt important per a la nostra ciutat ha sigut una de les principals apostes de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals. La recuperació de la Mostra de València respon al doble objectiu de a) enriquir l’oferta cultural i b) fomentar la participació ciutadana en el procés cultural i construir i projectar una imatge cultural arrelada en el seu patrimoni local i mediterrani. Així, la Mostra de València no és solament una nova proposta cultural, sinó que pretén contribuir a vertebrar un àrea cultural tan important com el mediterrani, reivindicant una identitat que al llarg dels anys ha exercit una indiscutible influència en el context del cinema mundial.
Una assignatura pendent de la nostra ciutat és l’homenatge necessari al Mar Mediterrani i el seu paper en la configuració de la nostra identitat. La seua influència en el nostre caràcter, la nostra història, la nostra gastronomia o la nostra economia es veurà reflectida en el futur Museu de la Mar, que comptarà amb tres seus. En una primera fase, seran seus del Museu la Casa dels Bous en el Cabanyal i el Varadero, en el port. Amb posterioritat, el Museu obrirà la seua tercera seu a les Drassanes.
(1) Rius, Joaquim, Gisbert, Verónica, Martinez, Santi (2017). Pla de Cultura Ciutat de València, 2017. València: Universitat de València