Processó cívica del Nou d’Octubre a València. BIC
El 7 d’octubre de 2016, es declara Bé d’Interés Cultural Immaterial la processó cívica del Nou d’Octubre a València.
La festivitat del Nou d’Octubre constitueix el dia del poble valencià. La jornada commemora la conquesta de València, el 9 d’octubre de 1238, per part de les tropes del rei Jaume I. Encara que va ser en 1239 quan l’històric Regne de València es va constituir com a entitat política pràcticament independentment dins de la Corona d’Aragó, als ulls dels avantpassats medievals la data del 9 d’octubre de 1238 ja es va presentar com a símbol de la recuperació de les terres valencianes i, amb posterioritat, ha sigut considerada com a data de naixement del poble valencià.
La festa s’ha realitzat en les distintes èpoques amb diverses reinterpretacions simbòliques, transformacions formals i instrumentalitzacions ideològiques, si bé sempre s’ha mantingut com a rerefons el fet de celebrar la data fundacional del poble valencià i l’exaltació de la identitat col·lectiva dels valencians del cap i casal i de tot el Regne.
Esta es una porcessó cívica que consisteix en el solemne descens amb honors d’ordenança pel balcó de l’Ajuntament de la Reial Senyera de València, que recorre els principals carrers del centre de la ciutat fins arribar a la plaça d’Alfons el Magnànim, on es ret homenatge a la figura del rei Jaume I, fundador del Regne de València, i des d’on es retorna novament el pas cap a la plaça de l’Ajuntament, lloc on la Reial Senyera és hissada perquè torne a ser custodiada a les dependències de l’Arxiu Històric Municipal.