Les Torres de Quart són una de les dues portes de la muralla baixmedieval que conserva València, a més de les Torres dels Serrans. Si el Portal dels Serrans era l’accés des d’Aragó i Catalunya, el portal de Quart era, per excel·lència, l’entrada des del Regne de Castella.

Construïdes entre 1441 i 1470 durant el regnat d’Alfonso V i Joan II, coincidint amb la gran expansió amb la consolidació de la ciutat com el principal centre cultural i polític de la Corona d’Aragó, van ser una de les principals obres arquitectòniques de València durant este període.  El disseny original de l’obra va ser concebut molt probablement per Francesc Baldomar prenent com a model l’Arc del Triomf del Castel Nuovo de Nàpols, i va ser completat per Pere Compte i Pere Bonfill.

 

L'edifici, realitzat amb maçoneria de calç i cants, es compon de tres cossos: dues monumentals torres de forma semicilíndrica i un cos central de planta rectangular on es troba la porta sota un arc de pedra de mig punt. El monument té una característica molt peculiar: la planta es disposa esbiaixada, és a dir, de forma obliqua respecte a la línia de la muralla, per a seguir el traçat de l'antic camí de Quart, que penetrava a la ciutat per este punt. No sols la planta, sinó que tots els vans i voltes es disposen d'esta manera, convertint l'edifici en un “tour de force” arquitectònic. L'efecte òptic és tan perfecte que no és fàcil adonar-se compte d'esta meravellosa característica de la construcció que la integrava en el teixit suburbà sense esforç.

En el primer pis de la tribuna central trobem una volta arestada de dos trams realitzada amb peces romboïdals que constituïx una de les grans obres mestres de l'arquitectura valenciana del segle XV.

En el S. XVI una de les torres es va utilitzar com a magatzem de pólvora. Entre 1623 i 1944 les torres van servir, primer, com a presó per a dones; i després, com a presó militar. Aquesta funció va fer que se salvaren de la demolició de la muralla medieval, que es va dur a terme ja avançat el S. XIX.

En 1931 van ser declarades Monument Nacional. Poden visitar-se tots els dies.


Dades bàsiques

Horari:

- De lunes a dissabte: de 10 - 19 h.
- Diumenge i festius: de 10 - 14 h.

- Les Torres romandran TANCADES els dies 1 i 6 de gener, 1 de maig i 25 de desembre.

- La visita a les Torres de Quart està condicionada a la presència de llum solar i pot estar limitada per condicions meteorològiques que posen en perill la seguretat dels visitants (pluja, boira, fort vent).

Preu:

Entrada individual: 2€ / Reduïda: 1€ / Diumenge i festius: Gratuït / Provisionalment, i mentre s’implanta el sistema de ticketing la entrada serà GRATUÏTA.

Direcció:

Pl. de Sta Úrsula, 1 / Guillem de Castro, 89
46003 València

Transport:

Autobús: 5 i 60

Més informació:
museos@valencia.es - Telèfon 963 52 54 78 (Centraleta Ajuntament) Extensió-3907.