Entre gener de 1937 i la finalització de la Guerra Civil espanyola València va ser objectiu de més de 400 bombardejos. Freqüentment van ser l’aviació i la marina de guerra italiana, aliada del bàndol nacional, la que es va encarregar d’aquests atacs a la nostra ciutat. Es calcula que la xifra de morts a causa dels bombardejos va ascendir a 800 morts, mentre que els ferits van ser al voltant de 3.000 i més de 900 edificis van resultar destruïts.

La Junta de Defensa Passiva, davant el devessall de bombardejos, va prendre com a mesura principal la construcció de refugis antiaeris, la majoria d’ells concentrats en el centre de la ciutat. Segons alguns estudis va arribar a haver-hi més de 250 refugis a València, de titularitat pública i privada.

La seua funció era protegir a la població en el seu interior i esmorteir els impactes dels projectils. Per a açò, es van utilitzar centres públics, com a col·legis, i també edificis particulars.

El Refugi del Carrer dels Serrans es va construir en 1937 i tenia capacitat per a acollir a 400 persones. Es desconeix la seua autoria.

Es tracta d'un tipus de refugi adintellat de planta allargada que se subjecta gràcies a grans columnes rectangulars. Conserva els bancs correguts adossats en parets i al voltant dels pilars, perquè la gent s'acomodara, i les reixetes originals de ventilació. Una de les seues dues entrades, la que dóna a Serrans, núm. 25, conserva complet el rètol de REFUGIO en lletres Art Decó. L'altra entrada dóna a la Calle Palomino.

Després de la finalització de la guerra va ser utilitzat algun temps com a magatzem de plàtans, més tard com a casal faller, època en la qual es van dur a terme algunes reformes. Després va romandre abandonat durant molts anys amb les seues portes clausurades. Finalment s'ha realitzat una gran rehabilitació en aquests últims anys i avui dia es programen visites guiades. A més, el seu espai està destinat a la realització d'actes i iniciatives culturals. Declarat Bé de Rellevància Local.


Dades bàsiques

Preu:

La visita és gratuïta

Direcció:

Calle de Serranos, 25
46003, València

Visites guiades:

Espai tancat fins a la posada en servici del programa d’activitat educatives en gener de 2024.

Més informació:
museos@valencia.es - Telèfon: 96 208 13 90