Ximenera situada en la part posterior de l’antic Escorxador, hui Centre Esportiu La Petxina, donant la mateixa al Carrer Doctor Zamenhof.

Parts d'una Ximenera

Les ximeneres consten de tres parts diferenciades: Base o Pedestal, Canya, Fust o Tub i Coronament, Coronació, Capitell o Rematada.

Descripcio de la Ximenera

Es tracta d'una ximenera aïllada, resta d'un antic edifici industrial, construït - perquè es desprén de la tipologia de la ximenera, de base rectangular i fust octogonal de rajola cuita- en la dècada 1890-1900. S'utilitza com a material bàsic la rajola cuita, que és un bon aïllant tèrmic. L'altura i secció disminueixen de la base a la cúspide, consistint la seua funció a provocar una depressió o tir entre l'entrada i l'eixida per a establir un corrent d'aire, contribuint aquest tir a la combustió. La secció interior disminueix igualment, amb tal de conservar un corrent ascendent per a véncer els corrents de les masses d'aire fred. La seua construcció obeeix a la utilització del vapor a la fàbrica.

Aquestes ximeneres industrials eren un element bàsic de les instal·lacions industrials que generaven força a la indústria a partir del vapor, utilitzant les experiències dels tipus de ximeneres tan propis del S.XIX i inicis del S.XX.

Aquesta construcció s'ha quedat aïllada de les construccions accessòries que haurien d'acompanyar-la en el procés productiu, quedant així descontextualitzada.

Les seues fàbriques són de rajola cuita i consta d'un basament quadrangular rematat per una cornisa amb denticles que marca la línia de transició amb el tronc, de secció octogonal i de forma troncocònica; forma canònica d'aquestes ximeneres per a impedir l'entrada d'aire fred, facilitant així un corrent d'aire per inversió tèrmica. Es remata amb una corona i llanterna emmarcada per dues motlures de rajola.Dades bàsiques

Direcció:

Paseo de la Petxina, 42
46008 Valencia