Construït a instàncies de la Junta de Murs i Valls entre 1592 i 1596 (segle XVI) amb pedra carreu, després de ser destruït l’anterior pont de fusta o maçoneria per una riuada del Túria en 1589.

Rep el nom de Pont de la Mar, per ser est el camí natural cap al Grau o port, d’on procedien moltes mercaderies que arribaven a la ciutat de València per mar. És obra del picapedrer de Xàtiva, Francisco Figuerola encara que veí de València (lapicida sive architector).

A la terminació del pont en 1596 s’acorda la instal·lació d’un casalici que és encarregat al mateix Figuerola. En el seu interior es col·loca una creu i sobre la teulada unes imatges de Sant Vicent Ferrer, Sant Vicent Màrtir i Sant Joan Baptista. En 1709 un raig destrossa parcialment el casalici pel que és recompost però canviant la creu per una imatge de la Verge dels Desemparats, obra de Francisco Vergara el Major en 1721. La resta de les imatges dels sants són retirades. Cap a 1677 es col·loca un altre segon casalici amb una imatge de Sant Pasqual Bailón, enfront del de la Verge.

La riuada de 1776 va deteriorar tots dos casalicis, per la qual cosa la Fàbrica Nova del Riu va ordenar a l’escultor Francisco Sanchiz que restaurara la imatge de Sant Pasqual i es construïra una altra nova imatge de la Verge dels Desemparats. Les imatges van ser col·locades novament en 1782. L’anterior imatge de la Verge dels Desemparats per atzars de la destinació aniria a parar finalment al Col·legi Imperial dels Xiquets orfes de Sant Vicent on seria completament destruïda durant la Guerra Civil en 1936.

Durant el segle XVIII s'efectuen reformes en el pont, consistents a posar adorns de boles en la balustrada i obrir alguns seients o bancs en els seus murs laterals. No obstant això el pont pateix constants destrosses per les successives riuades que es produeixen, per la qual cosa les imatges dels casalicis són constantment renovades i reparades. En 1936 ambdues imatges són destruïdes en el conflicte civil.

En 1943 l'escultor de Vila-real (Castelló) José Ortells López és encarregat de tallar una nova imatge de Sant Pasqual Bailón, mentre que Vicente Navarro Romero va quedar encarregat d'esculpir la nova imatge de la Verge dels Desemparats (1946) realitzada en marbre crema. Imatges que són les que es conserven en l'actualitat en el mateix lloc original on es col·locaren les primeres allà pel segle XVI.

El pont és obra de cantería, construït amb pedra de carreu, amb deu arcs ogivals rebaixats de 15,50 metres de llum cadascun. Té una longitud de 160 metres i 8,35 metres d'ample. En 1933 es converteix en pont per als vianants després de realitzar Javier Goerlich Lleó les grans escalinates i els dos pinacles que adornen tots dos costats del pont.



Dades bàsiques

Direcció:

Pont del Mar, 46004 València