La Plaça Redona és un dels grans atractius turístics de València, un d’aqueixos llocs emblemàtics de la ciutat amb els quals s’identifiquen generacions de valencians.

Es tracta d’una curiosa plaça interior de reduïdes dimensions, de planta circular, que compta amb quatre entrades situades en els punts cardinals. Situada en la zona comercial antiga de la ciutat, sobre un espai urbà vinculat des d’antic a la venda de peix i carn va conservar la funció de mercat.

Va ser construïda en 1840 per l’arquitecte Salvador Escrig, just en el que llavors era el centre geomètric exacte de la ciutat. És una de les places més xicotetes de València, amb un diàmetre de 37 metres.

La Plaça Redona va ocupar el terreny de l’antic escorxador, després de la seua demolició. Antigament coneguda com a plaça Nova o del Cid, després coneguda com a plaça Redona o del Clot, se situa en el centre del triangle que formen la Plaça del Mercat, la Plaça de la Reina i la Plaça de l’Ajuntament. Es troba envoltada per 34 edificis de diferents característiques.

Al principi va ser concebuda com un espai totalment diàfan que mancava d'obstacles en el seu interior, en el qual les plantes baixes es van destinar a usos comercials.

No obstant açò, en 1850 es va col·locar una font en el centre i en 1916 un anell interior de llocs de fusta, que servia per a albergar a diferents comerços minoristes dedicats a la venda de comestibles i objectes domèstics. Avui dia els llocs d'aquesta plaça s'han especialitzat en venda de roba, merceria i souvenirs.

La Plaça Redona va ser rehabilitada en 2012, adquirint un nou aspecte. Molts valencians conserven el record inesborrable de les seues visites al colorista mercat ambulant dels diumenges, que posa a la venda des de fa molts anys mascotes i antiguitats, artesania i tèxtils, parades de filatèlia i numismàtica, entre molts altres objectes, amb un particular esment per a la compra i intercanvi de croms.

Aquest conjunt ha sigut catalogat com Bé de Rellevància Local.Dades bàsiques

Horari:

De dilluns a dissabte de 10 a 20 h
Mercat extraordinari (diumenges i festius): de 8 a 14 h

Direcció:

Plaça Redona , s/n
46001 València