El Palau de la Generalitat Valenciana és un edifici d’estil gòtic tardà valencià, construït en 1421. Situat en el centre històric de la ciutat, entre la Calle Cavallers, el carrer de la Batlia i la Plaça de Manises, molt prop de la Plaça de la Verge.

Des d’aquell any l’edifici va ser Casa de la Diputació del General del Regne de València. Després, a partir d’intervinguts del S. XVIII va ser seu de la Real Audiència i des de 1923 de la Diputació Provincial. Actualment, acull al govern autonòmic valencià.

La construcció va començar pel cos central de l’edifici, organitzat en tres pisos, amb finestres rectangulars en la primera planta, finestres triples amb columnes en el pis principal, on se situava la sala de reunions, i una galeria en la zona superior.

En 1518, es va ampliar la construcció amb una gran torre renaixentista, la que dóna a la Plaça de la Verge, obra en la seua major part de Joan Corbera, que presenta frontons clàssics sobre les finestres i decoració renaixentista. La balustrada superior és de finals del XVI, construïda a imitació de l’Escorial.

La torre bessona que dóna a la Plaça de Manises és una còpia de l'original, realitzada en 1952.

De l'interior cal destacar el seu pati gòtic, a l'origen descobert i avui cobert amb un sostre acristallat, i la Sala Nova de la torrassa, o Saló de Corts, especialment el seu sostre artesonat i la galeria superior de fusta que l'embolica amb baix relleus mitològics. Aquesta sala presenta també frescos de Joan Sarinyena i Vicent Requena, entre uns altres.

Al llarg de la seua història el palau ha patit diverses intervencions, les més destacades d'estil renaixentista. Per la seua distribució interior i els elements baixos de les seues façanes pertany al gòtic civil. És un dels millors exemples d'arquitectura civil valenciana del període foral.

Bé d'Interés Cultural. Declarat Monument Històric Artístic en 1931.



Dades bàsiques

Horari:

De dilluns a divendres: de 9 a 14 h (prèvia concertació de visita)

Preu:

Entrada gratuïta

Direcció:

Cavallers, 2
46001 València

Transport:

Autobús: 2, 4, 5, 5B, 6, 8, 9, 11, 16, 26, 28, 29, 36, 70, 71 i 80

Més informació:
Telèfon: 963 424 636