El Palau de Justícia de València es troba en el carrer del mateix nom. És la seu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Aquest edifici va ser construït per ordre de Carlos III entre 1758 i 1802 com la Casa Duana. Va ser una obra dels arquitectes Felipe Rubio, Antonio Gilabert i Tomás Miner, que tenia com a funció filtrar i canalitzar tot el comerç que arribava del mar. En el S. XVIII aqueix comerç feia de València una potència econòmica.

En 1828 es va instal·lar en aquest edifici la Fàbrica Nacional de Tabacs i ja en el s. XX es va començar a adequar per a convertir-ho en seu del Palau de Justícia, amb una lenta reforma a càrrec de l’arquitecte Vicente Rodríguez.

El Palau de Justícia ocupa una gran illa de cases quadrangular. La seua porta principal dóna als Jardins de la Glorieta, mentre que els seus murs laterals donen als Jardins del Parterre, situats en la Plaza Alfonso el Magnànim, i a la Calle Colón. A les seues esquenes queda la Calle Cerdán Tallada.

Les façanes estan compostes per murs de rajola vista que es distribueixen entre pilastres de pedra amb sòcol encoixinat. Presenten també balconades amb frontons rectes i corbs.

Culminant la seua façana principal trobem un conjunt escultòric que té com a protagonista al rei Carlos III, obra de l'escultor Ignacio Vergara. Als peus del monarca figuren dues virtuts, la Prudència i la Justícia. Més a baix en la mateixa portada central, Vergara va realitzar l'escut amb les armes reals de Carlos III.

La cornisa balustrada manté un caràcter barroc, ornamentada amb gallones, torxes i fornícules.

A l'interior es troba un pati porticat descobert de planta rectangular. Destaca l'espectacular escala de tipus imperial, en estil neoclàssic, en plena sintonia amb les dels palaus nobles del S. XVIII, que divideix el pati en dues meitats.

Catalogat com Bé d'Interés Cultural.


Dades bàsiques

Direcció:

Carrer del Palau de Justícia
46003 València