El Monestir de la Trinitat es troba en el carrer del mateix nom de València, al costat de l’inici del Carrer Alboraia. Està situat en el marge esquerre de l’antic llit del riu Túria, fora dels murs de la ciutat antiga.

És un exemple perfecte de l’arquitectura del gòtic mediterrani, amb posteriors intervencions barroques. Un edifici fundat en el S. XIII com a cenobi i hospital, que va estar habitat des de 1444 per monges clarisses. María de Castella regna d’Aragó, esposa d’Alfonso V el Magnànim, que havia sigut educada per aquesta ordre, volia comptar amb un lloc de retir al costat de la ciutat. Per açò va realitzar nombroses donacions a aquest monestir i se li van concedir diferents privilegis.

Dues importants personalitats literàries valencianes lligades a aquest convent van ser Sor Isabel de Villena, la seua primera abadessa, considerada la primera escriptora coneguda en valencià; i Jaume Roig, una altra gran figura de les lletres en el Segle d’Or valencià, que va ser mèdic d’aquesta comunitat. L’edifici custodia manuscrits de tots dos escriptors.
Crida l’atenció la façana de l’església, una excel·lent mostra de gòtic flamíger construïda amb cadirat i tapial. La porta principal, que compta amb un arc flanquejat per pinacles, és del S. XV. La seua decoració remet a les portes de la Llotja. En el timpà de la portada trobem un magnífic tondo renaixentista, rèplica feta a Itàlia de l’original realitzat en fang cuit que es troba en el Museu Nacional de Ceràmica González Martí.

L'interior del temple destaca per la seua amplitud i la seua ornamentació barroca del S. XVII. Acull en la seua interior joies artístiques úniques, com l'Escala Santa de València, que es poden visitar mitjançant reserva prèvia.

Catalogat Bé d'Interès Cultural. Declarat Monument Històric Artístic Nacional.



Dades bàsiques

Horari:

Visites guiades: 960 961 855

Direcció:

Carrer de la Trinitat, 13
46010 València

Transport:

Autobús EMT (parada Museu de Belles arts): línies 1, 6, 11, 16, 26, 28, 29, 79, 95
Tramvia: Parada Pont de Fusta