En el centre de la ciutat es troba el denominat Edifici Cortina I, també dit “Casa de les Creus”, obra de l’arquitecte José Manuel Cortina Pérez (1868-1950). Va ser construït entre els anys 1896 i 1901, i com a característiques destacables figuren, en la seua façana, elements neogòtics com els arcs lobulats situats sobre columnes de ferro colat, i uns altres com els miradors i amplis finestrals, així com les torrasses situades en els seus extrems. En aquest edifici es mostra una diferenciació més acusada entre el principal i la resta de les plantes, adquirint una configuració més palatina amb pati interior i caballerizas, subratllada per la disposició de torrasses en els extrems de la seua façana.

L’arquitecte també va combinar, en aquesta obra, elements medievalizantes amb les línies sinuoses de l’Art Nouveau, patents especialment en les reixes de les obertures de la planta baixa i en la fusteria dels miradors.
La seua organització interna és de patis menors, amb dos habitatges per planta, sistema de doble escala, ambdues en tota l’altura de l’edifici, simètriques respecte a un eix. Té vestíbul passant amb doble altura.

En la zona inferior de l’edifici, zona basamental, estan situades els habitatges de la planta baixa i les de l’entresòl, i la façana en aquesta zona adquireix l’aspecte de la pedra de cadirat, imitat mitjançant un aspre revoque.

Destacar també el drac alat que decora l’entrada a l’edifici com a rematada de l’arc de mig punt que configura la mateixa, així com la configuració i traçat de l’escala interior, dissenyada per a afavorir la comoditat dels usuaris, alguna cosa encomiable donada l’absència d’ascensor en l’immoble.Dades bàsiques

Direcció:

Carrer de Félix Pizcueta, 3
46004 València