Cobert 5 del Port de València
En la segona dècada del S. XX els enginyers José María Fuster i Fausto Élio van construir sis embulls, dins del Pla d’Eixample i Millora del Port de València, ordenat pel Ministeri de Foment de l’època, que cercava revitalitzar la força exportadora del nostre port.
Aquestes construccions pertanyen a l'estil modernista valencià. Compten amb estructures metàl·liques i destaca en ells la seua decoració modernista que fa referències a la vida comercial i marítima, els seus mosaics ceràmics policromats de fruites, etc.
D'aquells sis embulls solament resten tres. El Cobert 5 de la Marina de València és un ells. La seua funció original va ser la de magatzems de mercaderies, hortalisses i gra, principalment. En el seu moment la construcció d'aquests embulls es va viure com un símbol de progrés i modernitat.
Van patir els bombardejos durant la Guerra Civil i es van restaurar posteriorment, encara que la riuada de 1957 va tornar a danyar-los. Van ser declarats Béns de Rellevància Local de la ciutat.
Concretament, el Cobert 5, que compta amb una superfície de 7.500 metres quadrats, va ser cedit per l'Ajuntament a la Generalitat, per a la seua utilització com a zona de boxes i zona Vip en el Gran Premi de Fórmula 1, que es va celebrar en la nostra ciutat entre els anys 2008 i 2012. Després es va abandonar.
Posteriorment, va ser retornat a l'Ajuntament de València i s'ha procedit a la seua rehabilitació per a destinar-ho a usos relacionats amb el sector de la innovació i l'economia del coneixement, seguint la línia del Pla Estratègic de la Marina.
Dins del pla de recuperació de la Marina de València per a reconvertir els embulls en escenaris de nous projectes ciutadans, la idea és que el Cobert 5 es convertisca en un espai per a emprenedors i empreses innovadores.
Dades bàsiques
La Marina de València, Moll de Ponent
46024 València