Dissenyada per l’arquitecte valencià José Manuel Cortina Pérez en 1901, l’anomenada Casa dels dragons és una curiosa edificació d’habitatges situada en el que estava cridada a ser una de les més importants carrers del primer eixample de València. Construïda d’acord amb les ordenances de 1887, que autoritzaven un màxim de tres plantes altes i un mínim de dos, l’autor s’inclina per aquesta segona solució, sense esgotar el volum màxim permès, encara que inclou un entresòl, unit formalment al baix per constituir el seu cos basamental. Convé recordar que en la majoria de les edificacions d’aquesta època, les plantes baixes estaven dedicades a habitatge.

Però el que singularitza aquest edifici és sens dubte la peculiar decoració de les seues façanes en un personalíssim estil de l’autor que ha estat batejat com medievalisme fantàstic. En aquest cas són els dragons el motiu ornamental predominant, dins d’un bigarrat conjunt d’elements neogòtics, ornaments florals, curioses columnes volades sobre mènsules i motius una mica extravagants com la locomotora alada, símbol del progrés, decorada amb una estrela a la qual es li han volgut buscar diferents significats, però que correspon simplement a l’escut de la Companyia de Ferrocarrils del Nord. És destacable la cura i preocupació que dedica a les denominades “arts menors”, fonamentalment la serralleria, dissenyant fins als més mínims detalls.

Una altra obra del mateix autor i i similars característiques, es pot veure al carrer Perez Pizcueta núm. 3, de 1901, o, en to més contingut, la casa situada al Sorní 14, de 1907.


Dades bàsiques

Direcció:

Carrer Sorní, s/n (cantó amb carrer Jorge Juan)
46004 València