La Biblioteca Municipal és un edifici aïllat, amb accés per la plaça de Magúncia, entre els carrers de Santa Cruz de Tenerife, Músic Ayllón, José Maestre i Llombai. És una construcció de maó i ciment, amb caràcter funcional i senzillesa, la qual conté les sales de lectura, dipòsits o magatzems de llibres i serveis annexos. En la seua façana es mostra el seu màxim exponent artístic, el qual consistix en quatre estàtues en bronze, de mesures més grans que el natural, junt a les escales d’accés, les quals representen al pare Tomàs Vicent Tosca, autor de tractats matemàtics, de la traça del paranimf Universitari i del pla, o els planols, de la “Valentie Edetanorum”, tan conegut el seu original pel delineat, i el qual pot trobar-se en l’Arxiu Municipal de la Casa Consistorial. La seua estàtua és obra de l’escultor Esteve Edo, en aquell temps degà de la Facultat de Belles Arts.

 

Una altra estàtua és la d’Ausiàs March, l’excels poeta, fill de Gandia, senyor de Beniarjó, deguda a l’art de Cubells. Per la seua banda, l’escultor Alfonso Pérez Plaza, és l’autor de la figura del filòsof Joan Lluís Vives, feta en bronze, I amb la qual ja té quatre escultures monumentals en la ciutat de València: esta, la de Josep Aixa en la Universitat, alçada en el canvi del segle XIX al XX; la de Ramon Mateu Montesinos, primera medalla d’Escultura; i la del mateix Pérez Plaza, en el centre del Claustre de l’Institut de Batxillerat Lluís Vives, versió molt similar a la de la Biblioteca.

L’última de estes estàtues, davant de la façana principal de la Biblioteca Municipal, és la que representa a l’erudit i polígraf, fill d’Oliva, Gregori Maians i Siscar, creació d’Ignacio Bayarri Lluch, “Nassio”, característica del seu art.

Creada en el 1902 sobre un fons bibliogràfic antic, esta biblioteca s’enriquix al llarg dels anys, amb les obres adquirides per la corporació municipal valenciana i, sobretot, per les valuoses donacions cedides per il·lustres valencians.

La biblioteca és pública, de caràcter general, amb especial atenció als temes valencians. Hui els fons sobrepassen les 85.000 obres, amb incunables, manuscrits, llibres dels segles XVI al XX, exemplars únics o de raresa bibliogràfica, nombrosos fullets i fulles soltes, estampes i gravats, cartells, etcètera.

 

Donacions i llegats:

Constitueixen la part més important del fons bibliogràfic i documental de la Biblioteca. Per la seva entitat es conserven independents, amb signatura topogràfica pròpia:

Faustino Barberá Martí (BM)
Facundo Burriel i García de Polavieja (BG)
José Cano Marquès (JC)
Joan Churat i Sauri (CH)
Rafael Ferreres Ciurana (RF)
Lluís Fullana i Mira (FM)
Rafael Janini i Janini (Janini)
Francisco Martí Grajales (MG)
Ernesto Martínez Ferrando (MF)
Juan Bautista Peris (anomenat Chopetí) (Chopetí)
Carola Reig Salvà (CR)
José Sanchis Pertegás (SP)
Salvador Sastre Nadal (S)
Pedro Sucías Aparicio (Sucías)
Vicente Vives Liern (VL)

 

Fons Especials:

Biblioteca Esperanto (I) amb més de 900 obres.
Cartells (Cart) amb més de 700
Fons de Teatre (Tomaset) (T)


Dades bàsiques

Horari:

De dilluns a divendres: de 9 a 14 h
Dilluns i dimecres: de 16.30 a 19 h

Direcció:

Plaça de Magúncia, 1
46018 València
Telèfon: 963 525 478
Adreça electrònica: bcentral@valencia.es