L’edifici que es va conèixer a València com a Asil de Lactància datava de l’any 1909. No obstant això, la institució a la qual fa referència és quasi un segle anterior.

L’Asil de lactància consistia en una institució habilitada perquè les dones de la fàbrica de tabac (coneguda actualment sota la denominació de Tabacalera), pogueren atendre als seus fills lactants.

Aquestes dones treballadores del segle XVIII podien desplaçar-se fins a les instal·lacions existents i alletar als seus xicotets. Després ells es quedaven en unes condicions òptimes de cura, mentre les seues mares seguien treballant.

No obstant això, la falta d’espai i altres necessitats d’infraestructura, van motivar la creació d’un nou edifici per a Tabacalera, que també va suposar la construcció de noves instal·lacions per a mantenir aquesta relació de les mares amb els seus fills lactants.

És així com es va sol·licitar a l’arquitecte Ramón Lucini Callejo la construcció de l’Asil de lactància de València a principis de segle XX.

Lucini va mantenir com a estil arquitectònic el modernisme de l'època. L'edifici es presenta així amb una característica façana còncava, precedida d'un xicotet pòrtic amb reixat. La rajola es combina amb bandes de taulells en tonalitats de blava i blanc, en un disseny que ha perviscut fins a l'actualitat.

Després de la Guerra Civil va passar a ser propietat de la Universitat de València i, posteriorment, a l'Ajuntament de la ciutat. En l'actualitat, aprofitant un cabal d'aigua termal, ofereix servei de balneari i spa sota la denominació de Balneari de l'Albereda.

És l'únic balneari urbà de tota la ciutat i, mentre a l'interior s'ha reformat totes les instal·lacions amb la finalitat de poder oferir els serveis adequats a aquest sector, en l'exterior la façana manté l'estil que Lucini va deixar per a la posteritat, el mateix que les mares treballadores de principis de segle veien tots els dies en anar a per els seus xicotets.



Dades bàsiques

Horari:

De dilluns a dissabte de 9 a 21 h i diumenge de 9 a 17 h

Direcció:

Carrer d'Amadeu de Savoia, 14
46010 València

Transport:

Metre: Parades Aragó i Alameda

Més informació:
Telèfon: 961 23 92 10