La institució naix el 23 de març de 1879 per a “atendre les necessitats culturals i de formació, en la seua professió, dels empleats del comerç”. En els seus 139 anys de vida, s’ha consolidat com una de les institucions de referència de la societat civil valenciana, en matèria cultural, mercantil i d’oci.

Fruit de la intensa activitat que ha desenvolupat al llarg de la seua història, sempre ha mostrat el seu compromís amb el benestar i la solidaritat amb les persones. La proximitat al seu entorn li va permetre rebre la Medalla d’Or de la ciutat de l’Excm. Ajuntament de València en 1960. A més, va ser declarada Entitat d’Utilitat Pública pel Consell de Ministres d’Espanya en 1970 i la Junta Municipal de la Ciutat Vella li va atorgar el seu màxim reconeixement per la labor social duta a terme amb la ciutadania en 2014, així com la Medalla d’Or al Mèrit del Treball.

Reconeixements que posen de manifest l'enorme vitalitat d'una institució que organitza infinitat d'activitats culturals. L'Ateneu Mercantil va ser impulsor de les Escoles de Comerç, del Bolsín de Corredors (La Borsa), la Cambra de comerç, l'Escola Oficial d'Idiomes, les Fires de Mostres, el transvasament d'aigües fins a la conservació de la monumentalitat i la Solució Sud per a la defensa de la ciutat amb l'obra del Port. Així mateix, va fer nàixer obres tan dispars com la Societat Valenciana de Tramvies, la primera emissora de radi de la ciutat, la connexió ferroviària Madrid-Conca, l'actual Junta Central Fallera o l'Associació Valenciana de Caridad.
Des de 1950, l'Ateneu ha sigut declarat d'Utilitat Pública i té la seua seu en la Plaça de l'Ajuntament. Compta amb prop de 4.000 socis. Esment especial mereix la seua excepcional col·lecció privada de llibres i manuscrits. Des de 1935, la seua biblioteca ha sigut un dels grans actius en la formació d'estudiants i investigadors de la província de València i que posa de manifest la seua vocació de servei a la societat.

En els últims anys s'ha augmentat la massa social i l'interès per l'Ateneu Mercantil, recuperant l'essència que va donar lloc a la institució, l'àmplia proposta cultural que naix en gran manera, per l'enorme participació dels socis, i l'interès d'altres col·lectius o empreses, que desitgen celebrar els seus esdeveniments en la institució.


Dades bàsiques

Horari:

Ateneo: Tots els dies de 9 a 21.30 h

Secretaría:
De dilluns a dijous: de 9 a 14 h i de 16 a 19 h
Divendres: de 9 a 14 h

Preu:

Consulta el preu a la pàgina web

Direcció:

Plaça de l'Ajuntament, 18
46002 València
Telèfon: 963 520 488
Adreça electrònica: ateneo@ateneomercantilvalencia.org

Més informació: