Hi ha diversos monuments a la Plaça de la Verge. Trobem un rètol compost de peces de ceràmica -socarrats- amb el títol “Plaça de la Mare de déu” junt amb la representació de la Mare de Déu dels Desamparats -segons la seua antiga iconografia- obra de Jaume Scals. Està col·locada sobre la façana principal de la Casa Vestuari.

Hi ha dos monuments escultòrics a la plaça; un a l’actual carrer dels Cors de la Mare de Déu on es troba el monument al canonge Don Mariano Liñán, un bust de bronze obra de l’escultor José Esteve Edo -creat segons la iconografia d’aquest personatge pintada per Vicente López-.  Un bust que ostenta la creu “pectoral”, atribut prematur del seu episcopat preconitzat de Terol. L’Obra, envoltada d’un breu espai enjardinat amb bancs de pedra, està sota un pedestal no molt alt amb quatre caràtules de bronze daurat que aboquen aigua per la boca sobre la pila que hi ha baix.  El pedestal, en el seu anvers, té, sota un escut llorejat i coronat de la ciutat de València, una inscripció que diu “Al canonge Liñán” i, al darrere, “La Societat d’Aigües Potables i millores de València va pagar aquesta font com a homenatge al promotor del primer proveïment de la Ciutat. 1977”.

L’altre monument al·ludeix també a les aigües i el seu règim singular a València. Està personificat gloriosament en el ja mil·lenari Tribunal de les Aigües que es reuneix cada dijous a la Porta dels Apòstols en el que es porta a termini un judici oral, públic i inapel·lable.

La font de la Plaça de la Verge, sobre una gran tassa amb eixos deisguals -tot en bronze- sobre el qual jeu semirecolzat un home barbut -representa el Túria-  record llunyà, però evident, de les plasmacions hel·lenístiques del Nil i romanes del Tíber. Desborden fruits, característica pròpia i emblemàtica de l'antiga València. Al seu voltant, en sengles pedestals de secció en arc peralta, figuren, personificant a les sèquies que ragen del Túria. Vuit xiquetes o adolescents, amb pentinat i peineta de llauraora valenciana totes amb un cànter del qual raja aigua i representen les següents sèquies:

- Benàger i Faitanar, amb el càntir sobre l'espatlla dreta
- Rovella, amb el càntir sostingut per les dues mans
- Favara, amb el càntir al peu esquerre
- Quart, que el té entre les dues mans
- Tormos, sobre l'espatlla dreta
- Rascanya, sobre el braç esquerre de Mislata, al peu
- Mestalla, amb el càntir sobre el braç esquerre, ajudant-se del dret

Tota la font és obra de l'escultor Manuel Silvestre Montesinos o "Silvestre d'Edeta". Inaugurada el 1976.



Dades bàsiques

Direcció:

Plaça de la Verge
46001, València