El monument al mestre compositor José Serrano, és l’assoliment d’una sèrie d’iniciatives, gestions, projectes, ajudes, fracassos i, al cap, decidides obstinacions, dels alcaldes Marquès del Túria i Adolfo Rincón de Arellano, i està situat a la replaça formada pels carrers de Borriana i del mestre Gozalbo en afluir a l’avinguda formada al començament dels anys vint, per traslladar la via fèrria de valència a Barcelona a un altre traçat; via urbana, arbrada de més de dues-centes palmeres, que successivament es va denominar de Victòria Eugènia (14 d’abril), José Antonio i recentment avinguda del Regne de València.

En aquest entorn urbà es va alçar el monument inspiració per al compositor, consistent en una figura sedent, fosa en bronze, retrat realista del mestre Serrano, amb la seva capa, davant d’un mur rectangular, apaïsat, de pedra fosca, que emmarca un llarg alt-relleu o fris al·lusiu, en marbre blanc de Carrara, de vuit metres de llarg, lleugerament corbat, amb figures diverses que fa al·lusió a la música simfònica, de cambra i popular, que va compondre i va dirigir el popular músic valencià -fill de Sueca- obra de l’escultor S. Octavio Vicent.

Al dors d'aquest mur de fons, sobre un gris fosc, en incisió de lletra romana majúscula, els títols es reflecteixen les següents obres compostes pel mestre per aquest ordre: "El motet. La Reina mora. La caseta blanca. Moros i cristians. El gos noi. El contraban. El mar d'amors. La infanta dels bucles d'or. El pollastre Tejada. La mala ombra. La nit de Reis. El trust dels tenorios. Ànima de Déu. l'alegria del batalló. Nanita cançó de bressol. El carro del sol. Si jo fos Rei. L'amic Melquiades. La cançó de l'oblit. El príncep Carnestoltes. Els d'Aragó. Les filadores. Els clavells. La Dolorosa. La venda dels gats. Himne Regional. El faller".

La gestió del monument va ser a càrrec del director de la revista "Pentagrama" Alejandro García Planas, recolzat pel "regidor a cap" abans esmentat, va ser solemnement i cordialment inaugurat el 28 de febrer de 1965, amb l'assistència activa de tretze bandes de música que, prèviament, havien recorregut la ciutat, confluint en el monument, així com l'Ajuntament, llauradores i fallers, i nombrós públic; solemnitat que va culminar amb un discurs de rigor i amb la interpretació clamorosa del Himne Regional, de Serrano.Dades bàsiques

Direcció:

Carrer del Mestre Gozalbo, 31 (Davant de l'Institut Blasco Ibañez)
46005 València