En el jardinet existent sobre el solar contigu al temple de Sant Agustí -i Santa Catalina (màrtir) – i format pel seu parament lateral esquerre, l’edificació parroquial del fons i els carrers de la Mare de Déu de Gràcia i Guillem de Castro, es va instal·lar, per iniciativa del Col·legi Oficial de Professors del Dibuix de València, un xicotet i artístic monument -inaugurat en 14 de juliol de 1969- al pintor quatrecentista Marçal de Sax, una de les figures de l’art pictòric valencià anomenat “primitiu”, o millor tardogòtic. El probable origen nòrdic -saxó- explica el fort linealisme expressiu de moltes de les seues figures, compatible gràcies al seu art i al contacte dels mestres valencians i la influència itàlica, junt amb una bellesa formal molt notable.

És autor, documentat, de la taula de “la Incredulitat de Sant Tomàs” de la Catedral de València i, per atribució molt fundada, del gran retaule del Centenar de la Ploma (companyia de ballesters d’escorta de la Reial Senyera de València) dedicat a Sant Jordi, amb escenes de la seva vida i el seu martiri i taules centrals de la Batalla del Puig, de Sant Jordi amb la lliberació de la princesa i la Mare de Déu entronitzada entre àngels, retaule que està al Museu Victòria i Albert, de Londres.

El pintor que, a més, va fundar una escola de pintura, a València la de “Mestre Marçal” va néixer el 1410 i va morir a València, en gran penúria, socorregut tot just en el més necessari. Està retratat, en versió lliure, en bronze, per l’escultor valencià, de Villar de l’Arquebisbe, Rafael Pérez Contel, sobre un pedestal de secció quadrada i amb la inscripció que diu “València al Mestre Marçal de Sax. Homenatge del Col·legi Oficial de Professors de Dibuix i Excm. Ajuntament, MCMLXVIII”.


Dades bàsiques

Direcció:

Plaça de Sant Agustí, 5 (al jardí de l'Eglésia de Sant Agustí)
46002 València