El divendres, 4 de març, el Museu d’Història de València inicia el projecte «Habitar l’oblit. IP30. Memòria de la desaparició», amb el qual es pretén retre homenatge a les persones que van ser assassinades durant el franquisme i enterrades en fosses comunes.
El projecte consta d’una exposició de l’artista Rafael Tormo i de quatre taules redones.
L’exposició s’inaugurarà el referit divendres, a les 19.00 h., amb l’assistència de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello i de l’artista.
L’endemà, dissabte 5 de març, se celebraràn quatre taules redones sota el nom «Habitar l’oblit» i «Memòria de la desaparició».
En la primera participarà Jesús Carrillo i José María Durán, i serà coordinada per Rafael Tormo i Daniel Palacio. Començarà a les 12.00 hores a la Sala d’usos múltiples del museu.
La segona tindrà lloc a les 13.00 hores i estarà integrada per Vicent Gavarda, María Gomar, Amparo Belmonte i Demetrio Gómez. A la vesprada es donarà inici a les altres dues taules redones. Una es realitzarà a les 17.00 hores, formada per Antonio Méndez i Queralt Solé i moderada per Rafael Tormo i Daniel Palacios, i l’altra serà a les 19.00 hores, formada per Ángel González, Consuelo Morató, Paula Finat i Javier López.
El diumenge 6 de març es farà una visita gratuïta en bus als cementeris de Paterna i València partint des del museu a las 11:00 h. Les reserves es faran telefonant al següent número de telèfon: 963 70 11 05 (sols 2 persones per reserva).
La participació als actes estarà sotmesa als aforaments del museu i a l’atenció estricta de les mesures COVID, sent imprescindible l’ús de la màscara en tots els actes a l’interior d’edificis o quan no es puga garantir la distància de seguretat.
Exposició « IP30. Memòria de la desaparició. Habitar l’oblit»
L’exposició consta de tres peces, a través de les quals, en paraules del seu creador, “s’intenta generar una narrativa que enterre als morts per a generar un lloc on habitar per als vius”.
La peça central es configura com un memorial suspés, compost per més de 700 peces ceràmiques que fan referència als centenars de presos morts en les presons franquistes de la ciutat de València i que reposen en les fosses comunes del Cementeri General.
La segona peça, en realitat una moneda de 100 pessetes encunyada durant la Dictadura franquista i batuda fins a fer-la irrecognoscible, oculta en la seua transformació que la història no té cap sentit essencial.
La tercera i última peça consta de dues parts: la primera és un audiovisual i la segona una performativa en el Cementeri General de València. Ací s’exploren les fites que ja no solament assenyalen l’espai de les fosses comunes com un gest preciós que marca el lloc on estan els cossos, sinó que són senyals d’obertura per a estar atent a l’escolta.
L’exposició es podrà visitar fins al 12 de juny de 2022, amb entrada lliure, sempre sotmesa a les mesures COVID. Més informació en:
https://mhv.valencia.es/va/agenda-del-museu/activitats-exposicio-temporal-ip30-memoria-de-la-desaparicio-habitar-loblit