El mes d’octubre finalitza el cap de setmana que ve amb cinc concerts de música de banda programats al cicle Cultura als barris que organitza l’Ajuntament de València. D’aquesta manera, el dissabte 30 i el diumenge 31, bandes de la Coordinadora de Societats Musicals de la ciutat de València (Cosomuval) portaran la seva música als barris de Patraix, Malvarrosa, La Raïosa, Sant Marcel·lí i Aiora.
El primer dels concerts se celebrarà dissabte a les 17 hores a la Malva-rosa a càrrec de la banda de la Societat Ateneu Musical del Port dirigida per Isidre Coll Ballesteros. Una hora més tard serà l’Agrupació Musical de Patraix la que actuï al seu mateix barri, Patraix, sota la batuta de Joan A. Pérez Pardo.
El públic podrà gaudir diumenge de tres concerts més. En aquesta ocasió a càrrec de l’Agrupació Musical Santa Cecília de Grau que actuarà a les 11 i quart del matí a Aiora dirigida per Adrià Sánchez Castelló; la Unió de Pescadors del Cabanyal que, sota la direcció de Samuel Pérez Ortega, actuarà a les 12 al barri de Sant Marcel·lí; i el CIM Tendetes, al capdavant del qual es posarà el director Francisco Mengual Sanfélix per oferir un concert al barri de la Raïosa a partir de dos quarts de dotze del matí.
Els concerts d’aquest cicle, en què participen 24 bandes de Cosomuval, continuaran fins al proper 28 de novembre.
A les que ja ho han fet des que va començar la campanya se sumaran properament les de l’Agrupació Musical Cursa Font de Sant Lluís, Societat Musical Orriols, Centre de Música i Dansa de Natzaret, Centre Instructiu Musical de Torrefiel, Banda de Música de Campanar, AC Falla Jerónima Galés-Litògraf Pascual Abad, Agrupació Musical Benicalap, Agrupació Musical Gayano Lluch, Societat Musical Poblats Marítims i Agrupació Musical San Isidro.
La campanya és una iniciativa de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València que va sorgir el 2016 com una aposta per a la descentralització de la cultura.
Segons l’edil Glòria Tello “després de sis anys, la ciutat s’ha transformat en molts aspectes i l’escenari en què es desenvolupa la campanya ‘Cultura als Barris’ no és el mateix que el 2016. Tot i això, aquesta iniciativa complexa i singular , ha anat agafant força als barris i als seus veïnats, i s’ha convertit en una cita esperada i molt valorada tant per part de la ciutadania, com de totes les persones i professionals del món de la cultura que s’hi impliquen i hi participen ”.
Entre aquests col·lectius que participen de manera molt activa hi ha Cosomuval, el president del qual, Miguel Hernández, valora molt positivament aquesta proposta que aposta per la cultura i que, des del principi, ha comptat amb les societats musicals i les seves bandes de música, com a part indispensable de la variada programació. “Les nostres entitats ja se senten actors principals d´aquest cicle de Cultura als barris i l´han incorporat a la seva agenda artística, convertint-se en una cita obligada i necessària per oferir la seva música a les veïnes i veïns dels diferents barris de la ciutat”, assenyala .
A més dels concerts de música de banda i d’altres estils, Cultura als barris inclou altres propostes com ara teatre, monòlegs d’humor, contacontes, cinema, dansa contemporània, poesia, circ, tallers, danses populars valencianes…
COSOMUVAL
La Coordinadora de Societats Musicals Federades de la ciutat de València (COSOMUVAL) va néixer el 1983 a iniciativa de sis entitats musicals de la ciutat. Actualment està formada per 27 societats que agrupen un total de 2200 músics actius. A les seves escoles de música s’imparteix ensenyament musical a més de 4300 educands i es dóna feina al voltant de 300 professionals. A més, aquestes societats aglutinen més de 12500 socis.
Però les societats musicals no només estan compostes per bandes de música, la majoria disposen de Banda Juvenil, Conjunt Coral, Grups de Cambra, Conjunts de Jazz, etc., i fins i tot algunes tenen Orquestra Simfònica.
Durant els anys 2008 i 2009, i coincidint amb el XXV Aniversari de la seva fundació, la Coordinadora va impulsar diversos actes com La Fira de les Bandes als Jardins de Vivers, o el Concert Commemoratiu del XXV Aniversari, que va tenir lloc al Palau de la Música de València, a càrrec de la Banda Simfònica de la Coordinadora, composta per músics de totes les societats musicals de la ciutat i dirigida per Onofre Díez Monzó.