La Batalla de Flors
Un dels actes més representatius que se celebra en la Gran Fira de València és la tradicional i centenària Batalla de les Flors.
Es tracta d’un espectacle que en 2016 complí 125 anys d’antiguitat (la primera Batalla se celebrà en 1891), i que consistix en una batalla festiva de flors entre les diverses carrosses i cotxes de cavalls que desfilen i el públic espectador. El festeig té lloc l’últim diumenge de juliol i posa el punt final a la Gran Fira. La vespra se celebra a la Ciutat de l’Artista Faller la Nit de la Punxà, en la qual els mestres carrossers acaben de punxar la flor en les carrosses que desfilaran a la Batalla de Flors.
L’Albereda de València s’ompli de color i congrega milers de valencians que veuen desfilar les carrosses ornamentades amb flors, amb una preponderància de motius elegants i vistosos (florals, vegetals, animals, decoratius, exòtics i mitològics). Les carrosses van tripulades per les falleres majors de València, la regina dels Jocs Florals, les representants de la Federació de Cases Regionals, les falleres majors de distintes comissions i agrupacions falleres, així com les aspirants a falleres majors de València i corts d’honor, i també altres col•lectius festius i cívics.
El dispar d’una carcassa era i contínua sent el senyal per al començament de la Batalla de les Flors. El seguici s’obri amb una colla de dolçainers i tabaleters, acompanyats per cavalls ornamentats que munten parelles abillades a la manera antiga de l’Horta. Tot seguit desfilen les carrosses, que són valorades pel jurat i després reben els premis atorgats. El més important de tots ells és el denominat Baró de Cortés, que premia la més perfecta decoració amb flor natural. Una vegada repartits els premis comença pròpiament la Batalla de Flors, amb l’intercanvi festiu i massiu dels projectils florals (clavellons), que ompli l’atmosfera d’alegria compartida.