València es prepara per a acollir la setena edició del festival DocsValència Espai de No Ficció, que tindrà lloc del 5 al 13 de maig d’aquest any. Durant nou dies, el festival oferirà una àmplia selecció de documentals de temàtica diversa, així com presentacions especials i activitats per a tots els públics.
El documental inaugural d’aquesta edició, ‘Domingo Domingo’, dirigit per Laura García Andreu i produït per Suica Films, aborda les perverses dinàmiques de la indústria agrícola a través de la història d’un agricultor que busca patentar una nova varietat de mandarina que li faça ric. Aquest llargmetratge, que va tindre el seu estrena mundial en la secció Newcomers del Thessaloniki International Documentary Festival, es presentarà per primera vegada a Espanya en DocsValència.
El festival també presentarà el curtmetratge documental ‘Maldita. A Love Song to Sarajevo’, dirigit per Amaia Remírez i Raúl de la Fuente, que tancarà l’edició d’enguany. Aquest projecte, guardonat amb el premi Goya al Millor curtmetratge documental en 2022, conta la història de Bozo Vreco, un revolucionari artista dels Balcans, que canta a la vida, a la superació i a la història d’amor entre dos ciutats, Sarajevo i Barcelona, que van saber trobar-se en moments difícils per a no dir-se adéu mai.
Projeccions especials
A més d’aquestes projeccions, el festival oferirà una selecció de projeccions especials que inclouen ‘Sordonora’, un projecte inclusiu d’experimentació sonora que es desenvolupa a través del joc i la manipulació d’instruments i màquines sonores fets a partir de materials reciclats i objectes quotidians, i ‘Ithaka. A Father. A Family. A Fight for Justice’, un documental que segueix la lluita de Julian Assange per a no ser extradit a els Estats Units, on podria enfrontar-se a 175 anys de presó.
També es projectarà ‘Be My Voice’, un documental que conta la història de la periodista i activista Masih Alinejad, qui dóna veu a milions de dones iranianes que es rebel·len i lidera un dels majors actes de desobediència civil a Iran, i ‘El Kapo’, un documental que explora la controversia al voltant de la figura de l’anarquista valencià César Orquín Serra, qui durant anys va estar embolicat en acusacions de col·laborar amb els nazis.
Per últim, el festival presentarà ‘Allende, mi abuelo Allende’, un documental dirigit per Marcia Tambutti Allende que, 35 anys després del cop d’estat que va derrocar el seu avi, Salvador Allende, busca recuperar les memòries perdudes, i ‘Cantares del páramo’, un relat audiovisual i musical que ens porta a la memòria del paisatge sonor dels artistes llauradors dels paramos de Sumapaz i Chingaza a Bogotà, Colòmbia.
DocsValència. Espai de No Ficció és un festival que s’ha consolidat com a una cita ineludible en el panorama cultural de la ciutat de València i en el circuit de festivals de cinema documental d’Espanya. A través de la seua programació, el festival busca promoure el debat i la reflexió sobre els temes més rellevants de la nostra societat a través de la mirada crítica i compromesa del cinema documental.
El festival DocsValència projectarà les seues pel·lícules en diverses seus de València, incloent els Cines Lys com a seu principal, així com l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, la sala Rialto de la Filmoteca valenciana i La Nau Centre Cultural de la Universitat de València. L’esdeveniment és patrocinat per l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València, i compta amb la col·laboració de diverses organitzacions, entre elles, À Punt Mèdia, IVACE Internacional, Festival Internacional de Cine Documental DocsMX, Taller Audiovisuales Universitat de València, EMT, Col·legi Major Rector Peset, Jameson, Royal Bliss, Aquabona, Productoras Independientes Audiovisuales Federadas (PIAF), Kika Lux, RCAudio, Fundación SGAE, Munk i Muviment Cultural Bar.