Es pren com a referència el traçat de la muralla en el moment de la conquesta cristiana de la ciutat en 1238 per les tropes de Jaume I.
A continuació es fa una enumeració dels llocs on es conserven a la vista restes d’algun dels elements defensius i que s’han anat recuperant al llarg dels últims 30 anys d’excavacions arqueològiques a la ciutat.
Començarem el recorregut partint de la Porta del-Qantara que se situaria darrere de les torres de Serrans, des d’on el mur giraria al SO, cap a la plaça dels Furs i el carrer de les Roques. Ací, la Fundació Florida State University (FSU) en el número 2 del carrer Blanquerías ha recuperat una torrassa defensiva semicircular, una línia de merlets i diverses basses de tintat de curtidores d’època medieval.
El Palau Reial era un dels edificis més emblemàtics de València, residència monàrquica des de Jaume I fins al seu enderrocament al març de 1810 per ordre de la Junta de Defensa Militar, perquè no servira a l’exèrcit francés en l’atac contra la ciutat. S’ha mantingut el seu record pel nom dels seus jardins que actualment són els coneguts Vivers o Jardins del Real.
Estava al nord del riu Turia, i es va instal·lar sobre una almunia o finca d’esbarjo dels governants àrabs. Jaume I va triar el lloc com a residència personal, però prompte va ser necessari un nou edifici amb millors instal·lacions, construint-se un nou palau durant els regnats de Jaume II (1291-1327) i Pere IV, el Cerimoniós (1336-1387).
La Cripta Arqueològica de la Presó de Sant Vicent Màrtir es troba en la Plaça de l’Arquebisbe, 3, davant del Museu de la Ciutat i a pocs passos de la catedral.
En ella es pot contemplar un audiovisual multimèdia que explica la història de l’edifici. Els passes audiovisuals es realitzen en tres idiomes alternatius: castellà, valencià i anglés, i es combinen amb visites lliures en què es pot apreciar amb detall les restes arqueològiques.
L’edifici visigot es correspon amb una capella funerària dreçada en el segle VI per a albergar les restes mortals d’algun prelat.
El solar de l’Almoina i les excavacions que en ell realitza l’Ajuntament de València des de 1985, constituïx una verdadera antologia històrica i urbana del que ha sigut la nostra ciutat.
En esta plaça es troba la Galeria del Tossal on podrà contemplar les restes d’una torre i llenç de la muralla islàmica del segle XII.