El projecte pretén generar en Las Naves un espai de creació, aprenentatge, discussió, trobada i escolta; obert a la diversitat, accessible i participatiu, sensible a la realitat individual i grupal de les persones i des d’una perspectiva Intercultural, intergeneracional i de gènere.
La idea precursora de “Animació, consciència, mediació” és la de consolidar un espai per a l’animació com a mediació social, centrat principalment a acostar aquest art audiovisual a la ciutadania mitjançant la visualització d’animació d’autor, l’aprenentatge de les seues tècniques i la participació en el procés de realització d’un film animat a través dels tallers, els diferents col·lectius de la societat podran sentir-se reconeguts i participar d’un accés lliure a la cultura.


Per a dur a terme aquest plantejament innovador treballarem amb un grup de professionals, compromesos amb el social, que des de l’educació, l’animació, l’audiovisual, la Mediació Artística i l’Artteràpia ofereixen propostes concretes: exposició, tallers, conferències, passades de pel·lícules i debats, amb l’objectiu de dinamitzar les relacions dels participants i visitants i amb això, afavorir el coneixement mutu entre grups diversos: dones refugiades, persones de la tercera edat, migrants, joves i xiquets en risc d’exclusió, persones LGTBIQ+ i altres ciutadans i ciutadanes. Utilitzarem l’aprenentatge de les tècniques senzilla de l’animació com a cresol que els acoste, els faça sentir participes d’una cosa comuna i els oferisca reflexió des del lúdic. Perquè compartisquen aprenent animació i els mateixos participants puguen desenvolupar una xicoteta peça animada que es projectarà al final del projecte.

Igualment, també és necessari posar en valor les diferents accions que constitueixen el projecte, les associacions implicades i la rellevància dels professionals implicats:

  1. DISSABTE 19 GENER. Taller creació de Taumatropos: joguets d'il·lusions òptiques
    IMPARTEIX: FABLAB CUENCA . https://www.fablabcuenca.com/
    PARTICIPEN: CEAR,  ASOCIACION  AMBIT I  ASOCIACION XIQUET JESUS
    · 1 dia de taller. 4 hores per dia. De 10.00 a 14.00
    · Numere d'alumnes Max. 12
    · Edats de 10 a 15 anys
    · Sala  Factoría
    Inventar per a créixer i aprendre. A partir de les activitats lúdiques i participatives, s'afavoreix el desenvolupament de la intel·ligència, la creativitat i la imaginació de xiquets i joves a través de les noves tecnologies, la fabricació digital i l'electrònica.
    Taller pràctic d'iniciació a la fabricació digital.
    Coneixerem les nocions bàsiques de la personalització d'objectes i el funcionament de les il·lusions òptiques a través de la creació d'un  Taumatropo.
    Els participants seran guiats a través de senzills passos per a la creació d'un disseny digital utilitzant programari lliure. Cada usuari podrà crear un concepte únic mitjançant imatges digitals per a la seua obra.
    En finalitzar el taller cada participant haurà fabricat el  Taumatropo que es portaran a casa.
    El  Taumatropo és un dels primers joguets d'il·lusions òptiques que van existir cridat comunament “artefacte per a fascinar”
  2. SABADO 16 DE FEBRER – Taller de stop motion i pixilacion: cadàver exquisit.
    IMPARTEIX  ANIMANSION: http://www.animansiontalleres.com/
    PARTICIPEN:  CEAR I  COTLAS
    · 1 sessió. 4hores per dia. De 10.00 a 14.00
    · Numere d'alumnes Max. 15
    · Edats de 15 a 20 anys
    § Sala  Factoría
    Els participants rebran una xicoteta classe teòrica de vint minuts, que inclou el visionat de vídeos, per a descobrir les possibilitats de l'animació, després treballaran amb les tècniques de  stopmotion i  pixilacion per a construir entre tots una peça a manera de  Cadaver exquisit que serà projectat i lloc a la disposició dels participants, afavorint la reflexió i el debat.
  3. DIVENDRES 1 MARÇ. Màster class On Estaves Tu? Violència de gènere: desfent mites
    A càrrec de: Maria Trénor. http://greatwomenanimators.com/maria-trenor/
    PARTICIPA ASOCIACION ALANA
    · Una sessió d'una hora i mitja mes preguntes.
    · Horari de 19.00 a 21.00
    · Sala biblioteca
    · OBERTA Al PUBLIQUE FINS A COMPLETAR L'AFORAMENT
    En ella l'autora explicarà un projecte sobre la violència de gènere. El projecte ON ESTAVES TU? ens interpel·la directament per a fer-nos reflexionar davant d'una realitat transversal i universal com és la de la violència contra les dones, violències quotidianes, subtils o brutals, totes terribles i intolerables, vivències explicades en diferents llengües i des de diferents països en un curtmetratge documental que harmonitza el rigor del testimoniatge real amb l'evocació i la força visual de l'animació. Una experiència artística i moral que conté un missatge de conscienciació i esperança Aquesta  masterclass es vincularà amb el dia internacional contra la violència de gènere, dia 25 de novembre, i participarà l'associació
    Alanna, que va col·laborar amb l'artista en aquest projecte. L'autora explicara tot el que ha aprés en el procés d'elaboració del projecte Després hi haurà un breu col·loqui amb la directora i convidada especialista en gènere i representant de  Alanna.
  4. DIVENDRES 12 ABRIL Màster Class i projecció. Animació per a la diversitat. Cinema d'animació LGTBIQ
    A càrrec de: Emilio Martí. Cineasta,  arteterapeuta i animador. https://emiliomarti.com/
    PARTICIPA: COL·LECTIU LAMBDA
    · Una sessió de dues hores amb projecció de films i debat.
    · de 19.00 a 21.00
    · Sala biblioteca
    o OBERTA Al PUBLIQUE FINS A COMPLETAR L'AFORAMENT
    Amb projecció de curtmetratges d'animació amb temàtica  LGTBQ i una ponència subsegüent per a explicar les peculiaritats d'un subgènere específic que encara costa trobar en festivals específics: ocorre encara, encara que cada vegada menys, que festivals de cinema  LGTBQ a penes tinguen animació en els seus programes, i que festivals d'animació no tinguen a penes histories  LGTBQ en els seus. La nostra proposta concreta se centrarà en com l'animació pot representar visualment també la diversitat que reivindiquem des del col·lectiu  LGTBQ, mostrant formats que van des del gai  mainstream (com en el curtmetratge  Heartbeat, 2017) cap a propostes més trencadores, centrades en allò  queer (estrany o difícil de catalogar) com puga ser J’ aime els  filles (2017). La nostra voluntat és que aquesta xarrada amb projecció atraga amants de l'animació que sense ser  LGTBQ puguen apreciar la diversitat  sexoafectiva, i a persones  LGTBQ que, sense ser especialment fans de l'animació, descobrisquen que aquest mitjà té una obstinació relativament recent a representar-los. Per a mostrar la flexibilitat del gènere buscarem presentar igualment obres clàssiques –mostra de fragments de l'obra de Norman McLaren-, re  visitaciones,  Happy  and gai (2014) i experiments subtils com  Ere  Mela  Mela.
  5. 24 DIVENDRES I DISSABTE 25 DE MAIG TALLER d'animació per a majors: Jo em vaig jubilar, ye ye! .
    IMPARTEIX: MARIO TORRECILLAS. http://pda-films.com/
    PARTICIPA: Llars compartides
    · 2 dies de taller. 3 hores per dia.
    · 17.30 a 20.30 divendres
    · i de 10.00 a 14.00 dissabte
    · Numere d'alumnes Max. 15
    Amb la participació de l'associació Llars Compartides i altres societats de majors. I d'un grup de Rock  Peyfer, de Jubilats.
    Presentació als assistents del taller i de la La banda de rock  Peyfer de jubilats del cabanyal que interpretarà diversos temes i aqueix serà un dels elements que dinamitzarà la proposta d'animació. La música, els instruments de l'orquestra i altres mobiliaris al costat dels propis participants, juntament amb altres recursos d'animació com l'acolorit de cel·luloide, seran part de la proposta. Treball amb els assistents des de les seues inquietuds i necessitats, des del record del cinema i el seu ací ara.
    Treball de captura amb mòbil i  ipad, ampliadora per a treballar amb cel·luloide. Enregistrament d'àudios amb les històries que sorgisquen dels propis participants.
    Paral·lelament es farà una filmació i presa de fotos del procés de treball com a documentació.
  6. DIVENDRES 14 DE JUNY Mesa Redonda i debat. Animació, consciència, mediació. Cinema d'animació i inclusió
    MODERA: Samuel Sebastian
    PARTICIPAN:
    M. Susana Garcia  Rams ( Co-directora del projecte i coordinadora de Prevalga)
    Amparo Berenguer (Directora del M.  Artt)
    Amparo  Azcutia, Llars compartides
    Fina Sanz, Directora de la Fundació Teràpia de Retrobament.
    Dona refugiada  CEAR
    ·  Duracion 2h de 19.00 a 21.00
    · Sala biblioteca
    · OBERTA Al PUBLIQUE FINS A COMPLETAR L'AFORAMENT
    Mesa redona tancament del Projecte. Experiències, resultats i noves línies de actuació.
    La idiosincràsia del projecte permet obrir futures vies de treball en pròximes edicions, com la participació de persones amb diversitat funcional, gitanos, col·lectius relacionats amb la salut mental, etcètera. Així, “Animació, consciència, mediació” és un projecte pilote que pot ser exportat a altres centres culturals i, al mateix temps, el seu format permet l'aprofundiment en altres àmbits socials, afavorint la sensibilització, el compromís i la integració entre diferents col·lectius socials i culturals

Dades bàsiques

Data:
Del 19/01/2019 al 14/06/2019
Direcció:

Carrer de Joan Verdeguer, 22-24
46024 València
Telèfon: 963 013 401 / 962 085 691

Més informació: